Пентагон опублікував відео атаки в Кабулі, внаслідок якої загинули безневинні люди

Пентагон розсекретив і опублікував відео удару американського безпілотника по Кабулу, внаслідок якого загинули 10 мирних жителів в останні години хаотичного виведення американських військ, що завершив 20-річну війну в Афганістані. Про це повідомляє Ассошіейтед Прес.

The New York Times отримала відзнятий матеріал, який потім розмістив знятий матеріал на своєму веб-сайті, в рамках судового позову проти Центрального командування США відповідно до Закону про свободу інформації.

Це перший публічний випуск відео удару 29 серпня, який Пентагон спочатку заперечував, але згодом назвав «трагічною помилкою».

Відео включає близько 25 хвилин відеозапису з двох безпілотників MQ-9 Reaper, що показує місце удару до, під час і після попадання ракети в цивільний автомобіль. На розмитих зображеннях видно людей, які рухаються у зоні атаки чи поруч із нею.

Американські військові заявили, що напали на екстреміста з афганського відділення угруповання «Ісламська держава», який, можливо, підірвав бомбу біля аеропорту Кабула, де ще тривала екстрена евакуація. Пізніше, коли воно визнало свою помилку, Центральне командування заявило, що чоловік за кермом не мав жодного відношення до терористів. Його звали Земарі Ахмаді, і він працював у підрозділі американської гуманітарної організації.