ЄС хоче захистити інформаторів та їх сім’ї від репресій

У понеділок держави-члени Ради ЄС підтримали пропозицію про нові нормативні акти, які краще захистять від звільнення або репресій інформаторів, тобто осіб, які повідомляють про порушення закону в компаніях і громадських організаціях.
Правила є відповіддю на недавні випадки, що сталися в LuxLeaks, Panama Papers і Cambridge Analytica, які показали, що допомога інформаторам у виявленні та запобіганні порушень законодавства ЄС, що завдають шкоди суспільним інтересам, є важливою. Нові пропозиції захистять інформаторів від звільнення, деградації та інших форм репресій. Люди, які допомагають інформаторам, наприклад, колеги або члени сім’ї, також будуть захищені.
«ЄС хоче побудувати ефективну демократичну систему, засновану на верховенстві закону. Її особливість полягає в забезпеченні надійного захисту в усьому Союзі інформаторам, які насмілюються говорити. Ніхто не повинен турбуватися про свою репутацію або роботу, повідомляючи про порушення»,- сказала Ганна-Майя Хенрікссон, міністр юстиції Фінляндії.
Нові правила змусять країни ЄС створити безпечні канали для повідомлень про порушення: як внутрішніх (приватних або публічних), так і про порушення, про які повідомляється зовнішнім органам державної влади. Зобов’язання буде поширюватися на компанії, в яких зайнято понад 50 співробітників, і муніципалітети з населенням понад 10000 жителів. Правила також дадуть інформаторам більший захист від помсти і зобов’яжуть національні влади належним чином інформувати громадян і навчати державних службовців того, як боротися з порушеннями.
Після прийняття Радою ЄС нові правила будуть опубліковані в Офіційному журналі ЄС, і у держав-членів буде два роки для їх застосування в своїй національній правовій системі.
Захист людей, які повідомляють про порушення в ЄС, на даний час фрагментований і неоднорідний. У більшості країн ЄС захист застосовується тільки до конкретних секторів або категорій працівників.