Комарі стають більш небезпечними через глобальне потепління

Зміна клімату веде до зростання хвороб, що переносяться комарами, таких як малярія і лихоманка денге. Про це йдеться в дослідженнях британських експертів, опублікованих в журналі Lancet Planetary Health.

Вчені проаналізували дані про поширеність обох захворювань, які також можуть стати причиною смерті. З 2000 року зареєстрований значне зростання випадків вірусу денге в африканських країнах, таких як Судан та Еритрея, а також в Колумбії. З 505,4 тисячі на початку 21 століття їх число збільшиться до 5,2 мільйона в 2019 році, пише видання.

Автори дослідження з Лондонської школи гігієни і тропічних хвороб вважають, що збільшення викидів парникових газів робить комарів більш небезпечними. Глобальне потепління продовжує сезон, коли комахи передають хвороби людини через укуси. За прогнозами експертів, якщо до 2100 року температура Землі підвищиться на 3,7 градуса за Цельсієм, число жертв хвороб, що передаються комарами, значно зросте. Вже до 2080 року близько 8 мільярдів людей можуть опинитися в небезпеці заразитися малярією і лихоманкою денге, що на 4,7 мільярда більше, ніж в 1970-1999 роках.

За даними Всесвітньої організації охорони здоров’я, щорічно у всьому світі від малярії помирає понад 400 000 осіб, в основному діти. У 2019 року в Африці було зареєстровано понад 90 відсотків або близько 240 мільйонів випадків малярії. Для лікування важкої форми малярії розроблена вакцина, але ліки від вірусу денге досі немає.