Аніта Дімітріу – новий спікер парламенту Кіпру

Кандидат від правлячої Демократичної асамблеї Кіпру (DISI) Аніта Дімітріу стала новим спікером кіпрського парламенту.

35-річна Дімітріу, що представляє провінцію Ларнака, стала першою жінкою в історії, яка зайняла цю посаду. Спікер парламенту – друга за значимістю людина в країні після президента.

Дімітріу перемогла в другому турі голосування, коли вона отримала 25 голосів від 56-місцевого парламенту. За діючими правилами, в цьому голосуванні досить було отримати 22 голоси.

«Я обіцяю, що ми будемо працювати разом над вирішенням поставлених перед нами завдань», – сказала Дімітріу в зверненні до законодавців відразу після свого обрання.

На думку аналітиків, перемога Дмитра – особисте досягнення президента країни Нікоса Анастасіадіса, який багато років очолював DISI і був обраний главою держави в якості кандидата від партії.

Аніта Дімітріу народилася в 1985 році.

Вона вивчала політичні і соціальні науки в Університеті Кіпру і отримала ступінь магістра міжнародних і європейських досліджень в Кентском університеті, Великобританія.

Член парламенту з червня 2016 року.

Вона була заступником голови парламентського комітету з прав людини і рівних можливостей для чоловіків і жінок і парламентського комітету з освіти та культури.

З лютого 2020 року він є заступником голови DISI.