Вперше пацієнтові у Франції пересадили дві руки і два плеча

“Ісландець став першим пацієнтом, який отримав дві руки і два плеча після операції у Франції”,- повідомляє AFP з посиланням на Цивільні хоспіси в Ліоні (HCL).

«Двостороння трансплантація рук», що проведена в лікарні Едуарда Еріо, тривала 15 годин і потребувала мобілізації численних медичних бригад, як державних, так і приватних”, – повідомило джерело.

Стан пацієнта стабільний. За словами прес-секретаря, це «світова прем’єра», оскільки невідомо, чи виконувались досі операції з пересадки рук і плечей.

Місцеві ЗМІ повідомили, що руки 48-річного пацієнта були ампутовані в віці 26 років після удару струмом високої напруги.

У 1998 році в Ліоні команда професора Жана-Мішеля Дюбернара виконала першу трансплантацію руки.

Перша в світі повна трансплантація двох рук була проведена в липні 2008 року в Німеччині. Пацієнт – фермер, якому після нещасного випадку на роботі ампутували верхні кінцівки до плечей.

Агентство нагадує, що у Франції в серпні 2017 року пацієнтові університетської лікарні в Греноблі була успішно проведена трансплантація власних кінцівок завдяки їх своєчасному приміщенню в охолоджуваний контейнер.