Китай не хоче ескалації відносин з США після закриття консульств

“Китай не хоче ескалації відносин зі Сполученими Штатами після закриття генерального консульства Китаю в Х’юстоні (штат Техас) і консульства США в Ченду”, – заявив посол Китаю в Сполучених Штатах Цуй Тянькай на щорічному форумі з безпеки, організованому Інститутом Аспена.

«Я вважаю, що звинувачення проти нашого консульства або однієї з наших інших дипломатичних місій абсолютно безпідставні, в зв’язку з обвинуваченнями США в крадіжці американських технологій, – сказав він: Ми не брали участі в цьому, і ми безумовно хотіли б підтримати роботу консульств».

«Консульство Китаю в Х’юстоні зробило великі зусилля для полегшення обміну між країнами культурними, спортивними, освітніми напрацюваннями, а також багатьох інших речей, які корисні для обох країн. Саме тому рішення США закрити консульство в Х’юстоні викликає жаль. Але принцип взаємності завжди зберігається в дипломатії, тому ми повинні були відповісти»,- додав Цуй Тянькай.

«Але ми не хотіли, щоб це відбулося, і ми безумовно не шукаємо ескалації».

Раніше офіційний представник МЗС Китаю Ван Веньбінь заявив, що Китай вважає звинувачення США в шпигунстві стосовно співробітників Генерального консульства Китаю в Х’юстоні наклепницькими і пропонує Вашингтону «виправити помилку» з метою нормалізації двосторонніх відносин.

21 липня Вашингтон зажадав від Пекіна закрити генеральне консульство в Х’юстоні протягом 72 годин за «крадіжку американських технологій», «неправомірне використання» систем обміну студентами і «поведінку, несумісну зі стандартною практикою дипломатії».