ЄС починає нову операцію по введенню ембарго на постачання зброї до Лівії

Європейський союз (ЄС) почне нову операцію в Середземному морі, головним завданням якої буде посилення ембарго, введеного ООН на постачання зброї щодо Лівії. Це було вирішено першими дипломатами з 27 держав-членів в рамках Ради закордонних справ у Брюсселі.

У новій операції ЄС, яка замінить дійсну в даний час операцію “Софія”, будуть використовувати авіаційні, супутникові і морські засоби. Крім гарантії ембарго на постачання зброї, його завдання як і раніше будуть полягати в боротьбі з мережами незаконного трафіку мігрантів і в навчанні лівійської берегової охорони. Рада відзначила існуючі побоювання з приводу можливого впливу на міграційні потоки і підкреслив, що ситуація буде ретельно відслідковуватись і регулярно повідомлятись. При виявленому збільшенні міграційних потоків, морські компоненти операції будуть відкликані.

Перші дипломати також обмінялися думками про зміст нової всеосяжної стратегії ЄС з Африкою, яка повинна бути опублікована 4 березня. Вони підтвердили свою підтримку у встановленні відносин з африканськими партнерами на рівноправній основі. Майбутня зустріч на рівні міністрів ЄС – Африканського союзу (АС) на початку травня і саміт ЄС-АС в жовтні надають відмінні можливості для активного залучення африканських партнерів в зусилля з поглиблення взаємодії і досягнення конкретних результатів щодо загальних пріоритетів – економічних співпраця, сприяння миру і безпеки, сталий розвиток, права людини і хороше управління, співпраця з міжнародних питань, таким як підтримка багатосторонності і боротьба зі зміною клімату.

Верховний представник Жозеп Боррель поінформував про свої нещодавні візити до Косова та Сербії. Міністри обмінялися думками про варіанти відновлення близькосхідного мирного процесу в контексті нещодавно оголошеного плану США і розглянули події на Близькому Сході і результати візитів Борреля до Йорданії та Ірану.