Пенсійної реформи у Франції не буде

Схоже, що президент Франції Емманюель Макрон вирішив дати задній хід у питанні про пенсійну реформу. Радикальне реформування системи пенсійного забезпечення і підняття віку виходу на заслужений відпочинок спонукало мільйони французів на протести і національний страйк.

Про принципову готовність піти на поступки протестувальникам і відмовитися від підвищення пенсійного віку до 64 років заявив глава французького уряду Едуар Філіпп.

Зокрема, в своєму листі, який він надіслав лідерам французьких профспілок, прем’єр-міністр написав наступне: «Щоб продемонструвати свою довіру до соціальних партнерів, я готовий тимчасово відмовитися від рішення, яке раніше запропонував, про підвищення так званого «поворотного віку» з 62 до 64 років».

Лист було оприлюднено на тлі чергових протестів і страйків, які організовують профспілки в багатьох великих містах Франції.

Очевидно, що французька влада не була готова до такого масового і тривалого опору громадян прийняттю пенсійної реформи. Був розрахунок, що з плином часу протестні настрої охолонуть і законопроект буде проголосований в парламенті. Заява Едуара Філіппа свідчить, що влада готова до переговорів, щоб виробити компромісне рішення з цього надзвичайно важливого для переважної більшості французів питання.

Нагадаємо, раніше ми писали про те, що в перший день протестів проти пенсійної реформи у Франції, на вулиці міст вийшло понад 750 тисяч французів.

У три останні дні грудня 2019 року працівники німецьких авіакомпаній провели масштабний страйк, вимагаючи підвищення заробітних плат.