Ціна на каву піднялася до 10-річного максимуму

“Ціна на каву піднялася до найвищого рівня за 10 років, і аналітики очікують, що напруженість на ринку збережеться до 2023 року”, – пише CNBC.

Контракти на каву з постачанням у грудні завершили торгову сесію в понеділок за ціною 2,34 долара за фунт. У четвер ф’ючерси на каві на Нью-Йоркській міжконтинентальній фондовій біржі досягли 2,46 долара, що стало найвищою ціною з 2011 року, коли вона становила 3 ​​долари за фунт.

Тим часом у п’ятницю довідкова ціна Міжнародної асоціації кави становила 2,07 долара за фунт, що на 85% більше, ніж попереднього року.

«Питання у тому, наскільки тривалі ці зміни. Я думаю, нам потрібно зосередитися на тому, що відбувається в Бразилії цього року – низьких температурах, дуже швидкому періоді замерзання, який торкнувся деяких районів вирощування кави, та посусі». Це залишило невизначеність урожаю 2022 року”, – сказав Оле Хансен, голова відділу товарних стратегій Saxo Bank.

Поряд з поганими погодними умовами, глобальні обмеження поставок значно впливають на ринок кави, оскільки виробники та компанії, які переробляють каву в продукт, який ми п’ємо, часто знаходяться в різних країнах.

Невизначеність ринку також пов’язана з такими країнами-експортерами, як Ефіопія, яка знаходиться на межі громадянської війни, та В’єтнам, де спостерігається зростання випадків захворювання на Covid-19, що може вплинути на виробництво.