Румунський уряд пав

Reuters зазначає, що члени румунського парламенту скинули правоцентристський уряд прем’єр-міністра Луї Орбана, яке знаходилося в меншості. Це може привести до тривалої політичної невизначеності щодо роздробленого парламенту і дострокових парламентських виборів, в яких партія Орбана впевнена в перемозі, відзначає Reuters.

Прагнучи до відновлення влади, після виходу Орбана з уряду в результаті голосування про недовіру в жовтні, опозиційні соціал-демократи розкритикували його за спробу змінити закони про вибори перед місцевими виборами в червні без публічних дебатів.

«Цей уряд був повалений парламентом з великою різницею в голосах», – сказав Марсель Чолак, лідер опозиційної соціал-демократичної партії, яка ініціювала рух за недовіру. «Це не ми створили цю кризу», – додав Чолак.

Офіційні дані показують, що 261 депутат проголосував за відставку Орбана. Для повалення уряду було потрібно 233 голоси.

Коментатори відзначають, що успіх руху за недовіру міг би стати шляхом до дострокових виборів, на яких Ліберальна партія Орбана і її ключовий союзник, президент Клаус Йоханіс, планують скористатися зростаючою популярністю лібералів серед румунських громадян.

Партія Орбана стала в два рази більш популярною, досягнувши приблизно 47 відсотків, у порівнянні з парламентськими виборами 2016 року, в той час як популярність соціал-демократів скоротилася вдвічі до приблизно 20 відсотків за той же період.

Чергові парламентські вибори в Румунії мають відбутися в грудні.

«Цей уряд міцно стоїть на ногах», – заявив журналістам Орбан, який тепер буде тимчасово виконуючим обов’язки прем’єр-міністра, враховуючи можливість дострокових виборів.

Очікується, що в четвер президент Йоханніса проведе консультації з політичними партіями про формування нового уряду. Він дав зрозуміти, що його вибором буде тільки Орбан.