Влада Ірану визнала що український літак був помилково збитий військовими

Іранські військові визнали, що вони несуть відповідальність за аварію українського Boeing 737, але підкреслили, що це сталося “ненавмисно”, і трагедія була викликана “людською помилкою”.

За повідомленням інформаційного агентства ISNA, Іран заявив, що літак летів недалеко від військового пункту Гвардії ісламської революції. З цієї причини літак помилково прийнятий за «ворожу ціль».

Boeing 737 зазнав аварії в середу близько Тегерана незабаром після його вильоту, в результаті чого загинули всі 176 чоловік на борту, включаючи громадян Ірану, Канади, України, Великобританії, Швеції. Інцидент стався невдовзі після ракетного удару Ірану по іракським військовим базам, які розміщують американські війська.

Тегеран стверджував, що катастрофа літака була викликана технічною помилкою, але влада США, Великобританії і Канади повідомляли, що вони отримали дані про запуск ракети, випущеної в літак з Ірану.

Західні офіційні особи заявили, що попередня розвідка вказує на те, що літак був збитий Іраном на тлі його нападів на цілі військових сил США, але Тегеран спочатку заперечував це твердження, перш ніж визнати помилку.

Раніше Канада оголосила, що ракета земля-повітря збила український літак в Тегерані, в той час як уряд України повідомив, що перевіряє інформацію по уламках російської ракети Tor-M1.

Tor, також званий НАТО SA-15 Gauntlet, є тактичним зенітно-ракетним комплексом для протиповітряної і протиракетної оборони. Він може вражати цілі на висоті до 6000 метрів і має дальність 12 кілометрів.

За словами експертів, екіпаж літака, ймовірно, не встиг зреагувати, так як відразу після зльоту пілоти займалися іншими справами.