Колишній прем’єр-міністр Франції Франсуа Фійон засуджений до тюремного ув’язнення

“Французький суд засудив колишнього прем’єр-міністра Франсуа Фійона і його дружину Пенелопу за звинуваченням в шахрайстві за використання державних коштів на неіснуючі політичні посади”,- повідомляє AFP.

Захист колишнього прем’єр-міністра оголосив, що оскаржить вирок.

Фійон і його дружина опинилися під слідством за підроблені призначення. Розслідуванню передувала інформація про те, що Фійон розпорядився, щоб його дружина і діти отримували оплату за роботу, яку вони фактично не виконували.

Колишній прем’єр-міністр Франції Франсуа Фійон визнаний винним у розтраті державних коштів.

Скандал зірвав президентську кампанію колишнього прем’єр-міністра в 2017 році після того, як французька газета Canard Enchaine повідомила, що після 2000 року Фійон фіктивно призначив свою дружину Пенелопу своїм заступником, за що вона отримувала сотні тисяч євро.

Сатирична газета писала, що Фійон найняв двох зі своїх п’яти дітей в якості помічників парламенту, коли він був сенатором. У період з 2005 по 2007 рік вони заробили 84 000 євро.

65-річний Фійон звинувачується в неправомірному використанні державних коштів і приховуванні інформації про його фінансове становище від влади. Він міг отримати максимальне покарання у вигляді 10 років в’язниці і штраф в розмірі 1 млн. євро. Його дружину звинувачують у тому, що вона не повідомила владі про неналежне використання державних коштів.

Фійон був прем’єр-міністром при президенті Ніколя Саркозі з 2007 по 2012 рік. До того, як вибухнув скандал, він був фаворитом глави держави.