Україна відзначає 35 років з дня Чорнобильської катастрофи

Президент Володимир Зеленський повинен сьогодні відвідати Чорнобиль і звернутися до українців з нагоди 35-ї річниці найбільшої ядерної катастрофи у світі.

Зона відчуження, яка знаходиться в радіусі 30 км від атомної електростанції, була евакуйована після вибуху і вважалася небезпечною для людей, що жили там.

Перед приїздом Зеленського десятки людей зібралися в сусідньому місті-примарі Прип’яті і провели нічне чування зі свічками в пам’ять про загиблих в результаті інциденту.

Загибель близько 30 осіб була безпосередньо пов’язана з вибухом на четвертому чорнобильському реакторі під час перевірки безпеки 26 квітня 1986 року.

Але є побоювання, що в найближчі роки від радіаційного отруєння в Україні померли тисячі людей.

Точна кількість жертв залишається предметом палких суперечок, оскільки радянська влада приховували більшу частину інформації про катастрофу.

Сотні тисяч людей були евакуйовані з зони навколо місця лиха, а зона відчуження перетворилася в примарно безлюдний регіон.

Близько 600 000 пожежних і військових, яких стали називати «ліквідаторами», були відправлені практично без захисного спорядження, щоб допомогти ліквідувати наслідки стихійного лиха.

У 2006 році екологічна група Грінпіс опублікувала своє дослідження, згідно з яким 100 000 людей вже загинуло в результаті аварії.

У листопаді 2016 року над уламками реактора був зведений масивний металевий купол – за рахунок міжнародного фінансування в сумі 2,1 мільярда євро (2,5 мільярда доларів) – щоб зупинити витік в майбутньому і забезпечити безпеку для поколінь європейців.

Зростаюча флора і фауна підкорюють занедбані вежі, магазини і офіційні будівлі, оскільки територія перетворилася на гігантський заповідник, який не має аналогів в Європі за своїми розмірами.