Чилі і Аргентина занурилися в темряву на 2 хвилини через сонячне затемнення

Вчора в результаті сонячного затемнення, яке тривало близько двох хвилин, південні регіони Чилі та Аргентини занурилися в темряву.

Проливний дощ погрожував перешкодити тисячам спостерігачів в Чилі побачити затемнення, але в останній момент хмари розсіялися рівно настільки, щоб зробити явище частково видимим.

У Патагонії, Аргентина, кілька місцевих жителів і іноземців розбили табір між містами Вілья-Ель-Чокон і Пьедра-дель-Агила, сподіваючись побачити затемнення. Хоча дощу не було, сильні вітри погрожували вплинути на видимість другого повного затемнення для Чилі за останні 18 місяців.

Незважаючи на обмеження руху, запроваджені владою для уповільнення поширення пандемії коронавіруса, майже 300 000 туристів прибули до регіону Арауканія, приблизно в 800 км на південь від столиці Сантьяго.

Десятки професійних вчених і любителів встановили телескопи на схилах вулкана Віларіка – одного з найактивніших в Чилі – для спостереження за явищем, коли місяць проходить між сонцем і землею.

Затемнення було видно по 90-кілометровому коридору від узбережжя Тихого океану в Чилі через Анди до Аргентини.

У липні 2019 року біля 300 000 чоловік стали в пустелю Атакама на півночі Чилі, де розташовано кілька обсерваторій, щоб побачити попереднє затемнення.

Чилійська влада побоювалася, що затемнення приверне велику кількість людей. У країні зареєстровано понад 570 000 випадків коронавіруса серед 18 мільйонного населення, при цьому майже 16 000 підтверджених випадків смерті.

Був оголошений строгий контроль за ділянками, де буде видно повне затемнення, а вільне пересування було заборонено, як напередодні, так і після.