15 різних способів перевірити сертифікати про вакцинацію в ЄС

На даний час Європейська комісія (ЄК) виявила, що існує 15 різних способів перевірки сертифікатів про вакцинацію в Європейському союзі (ЄС). Перевіряються або всі, або випадковим чином. Їх перевіряють прикордонні служби, адміністрація аеропорту, авіакомпанії.

Після запуску 1 липня цифрового сертифікату ЄС на COVID-19, Комісія сьогодні опублікувала посібник з найкращим способам перевірки сертифікатів перед поїздкою, щоб забезпечити максимально комфортне пересування авіапасажирів і полегшити роботу персоналу.

Щоб уникнути дублювання, тобто перевірок, проведених більш, ніж одним учасником (авіалінії, державні органи і т. д.), Комісія рекомендує єдиний процес перевірки, включаючи координацію між владою, аеропортами та авіакомпаніями.

Крім того, держави-члени ЄС повинні забезпечити, щоб перевірка проводилася якомога раніше і бажано до прибуття пасажира до аеропорту.

Комісар з питань транспорту Адіна Валя сказала: «Для повного використання цифрового сертифікату ЄС на COVID-19 потрібно гармонізація протоколу перевірки. Співпраця за системою «єдиного вікна» для перевірки сертифікатів дозволяє пасажирам безперешкодно подорожувати по всьому Союзу».

Цифровий сертифікат ЄС для COVID-19 надає доказ вакцинації, який вказує, чи має людина негативний результат SARS-COV-2 або вилікувався від коронавіруса. Оскільки влітку кількість пасажирів збільшується, на кордоні доведеться перевіряти більшу кількість сертифікатів.

Авіаційний сектор особливо стурбований цим, оскільки, наприклад, очікується, що в липні обсяг повітряного руху досягне більше 60% від рівня 2019 року і буде продовжувати зростати.

В даний час то, як і як часто перевіряються посвідчення пасажирів, залежить від місця відправлення, транзиту і прибуття володаря паспорта.

Більш скоординований підхід допоможе уникнути заторів в аеропортах і непотрібного стресу для пасажирів і персоналу.