Робота і вакансії в Гельсінкі

Фінляндія – це невелика, але досить успішна країна з високими соціальними стандартами, стабільною економікою і красивою природою. На думку багатьох авторитетних видань, фінська столиця – Гельсінкі, вважається одним з найбільш привабливих для життя міст світу. Це діловий, політичний, культурний і науковий центр держави. Щорічно тисячі іноземців прагнуть знайти роботу в Гельсінкі або відкрити власну фінську компанію. Вести бізнес у Фінляндії сьогодні дуже вигідно.

Робота в Гельсінкі

За мірками Європейського союзу рівень заробітних плат у Фінляндії досить високий, особливо в столиці. Тому робота в Гельсінкі в 2017 році для українців та інших іноземців з країн СНД виглядає привабливіше в порівнянні з багатьма іншими розвиненими містами та столицями Європи. В якійсь мірі цьому сприяють історичні зв’язки та вигідне географічне розташування. Гельсінкі знаходиться в південній частині країни на узбережжі Фінської затоки, недалеко від кордонів Росії.

ЗМІСТ

  1. Трудова міграція в Гельсінкі
  2. Як знайти роботу в Гельсінкі
  3. Вакансії та зарплата в Гельсінкі в 2017 році

Трудова міграція в Гельсінкі

Населення Гельсінкі в 2017 році становить понад 630 тисяч осіб. До кінця року прогнозується зростання до 640 тисяч. Кількість жителів у столиці збільшується не тільки коштом переїзду фінських громадян з інших куточків країни, а й у результаті припливу іноземців з-за кордону. Левова частка мігрантів знаходять постійну роботу в Гельсінкі, а деякі проходять навчання в престижних вузах Фінляндії, наприклад, в знаменитому Гельсінському університеті, і залишаються жити в цьому місті після закінчення навчання.

До 10% громадян столичного регіону іноземці. Примітно, що близько 14% жителів Гельсінкі не говорять на офіційних мовах країни – фінській або шведській. Найпоширеніші іноземні мови – це російська та естонська. В цілому кількість російськомовних іноземців в столиці Фінляндії досить багато. Однак для успішного пошуку вакансії в Гельсінкі в 2017 році необхідно вільно володіти англійською, а ще краще мати навички однієї з місцевих мов.

Позитивних сторін від довгострокового працевлаштування та проживання в Гельсінкі дуже багато. Фінська система освіти визнається однією з найефективніших у світі, рівень медицини вражає, економіка постійно зростає, транспортна система «працює як годинник», інфраструктура відмінна, злочинність і корупція мінімальні, клімат задовільний, культурних заходів предостатньо. Єдиний негативний момент – це високі ціни на житло, харчі та послуги.

Рівень безробіття в Гельсінкі в 2017 році коливається в межах 8-9%. Громадянам ЄС влаштуватися на роботу в Фінляндії набагато легше. Бюрократична тяганина мінімальні. Але в будь-якому випадку місцева влада докладає максимум зусиль для забезпечення робочими місцями, перш за все, своїх громадян, тому іноземцям знайти гідне робоче місце дуже складно. Особливо якщо мова йде про претендентів з третіх країн, включаючи українців, для яких передбачені додаткові вимоги при офіційному працевлаштуванні в Гельсінкі.

Для трудової міграції в Гельсінкі необхідно:
  1. Попередньо знайти роботодавця та укласти контракт.
  2. Отримати запрошення на роботу і дозвіл від фінської влади.
  3. Відкрити робочу візу.
  4. Оформити вид на проживання в Фінляндії (якщо контракт на термін більше ніж 90 днів).

Безумовно, процедура працевлаштування в Фінляндії займає певний термін, вимагає збору і ретельної підготовки документації. Далеко не кожен роботодавець готовий доводити місцевій владі причини найму співробітника з-за кордону, витрачати час і брати на себе інші ризики. Тому найдоступніший варіант для українських трудових мігрантів – це тимчасова робота в Гельсінкі на термін до 3 місяців. Наприклад, перекладачем, викладачем, тренером, художником, моряком або збирачем врожаю.

У цьому випадку вид на проживання оформляти не потрібно. Іноді навіть віза, видана іншою країною Шенгенської зони, дозволяє тимчасово працювати в Гельсінкі. Більш докладно про законний переїзд до Фінляндії можна дізнатися на офіційному сайті фінської імміграційної служби – migri.fi.

Як знайти роботу в Гельсінкі

Конкуренція на фінському ринку праці серед місцевих жителів, включаючи столицю, дуже велика. До того ж робота в Гельсінкі приваблює не тільки вихідців з пострадянського простору, а й громадян Європейського союзу, США, Канади та багатьох інших країн. Відповідно, для пошуку престижної вакансії в Гельсінкі в 2017 році українцям треба добре постаратися і тверезо оцінити свої шанси. Виділимо два важливих аспекти.

  • Кваліфікація. Професія претендента з-за кордону повинна бути потрібною в Гельсінкі. Більш того, потрібно мати чималий стаж і унікальні навички, які є дефіцитними та представляють цінність для економіки міста. Далеко не всі іноземні дипломи котируються в Фінляндії, а багато професій регулюються. Перевірити визнання кваліфікації можна на сайті фінського Національного агентства з освіти – oph.fi. Працівники охорони здоров’я повинні отримати окремий дозвіл. Детальніше тут.
  • Мова. Проживання в Гельсінкі великої кількості російськомовних громадян ніяк не гарантує успішний пошук робочого місця. Хоча, певні переваги все ж є. Наприклад, в разі працевлаштування в компанії, пов’язаної з російським бізнесом або при налагодженні ділових контактів. Проте 99% фінських роботодавців вимагають від претендента володіння мінімум англійською мовою, а часто і фінським. Робота в Гельсінкі без знання мови – це тільки некваліфікована сезонна праця.

У Гельсінкі дуже розвинена сфера інновацій та високих технологій. Щорічно запускаються сотні перспективних стартапів в IT-секторі. В цілому близько 75% всіх іноземних компаній, що функціонують в Фінляндії, зосереджені в столичному регіоні. Відвідайте Гельсінкі як турист, озирніться на місці, поспілкуйтеся з місцевими жителями та трудовими мігрантами.

Складіть грамотне резюме та супровідний лист. Пишіть пропозиції про працевлаштування великим роботодавцям безпосередньо. Приклади відомих компаній в Гельсінкі – UPM і Kesko Corporation. Зверніть увагу на туристичну галузь і сектор соціальних послуг. Проявляйте активність і використовуйте будь-яку можливість заявити про себе. 

Вакансії та зарплата в Гельсінкі в 2017 році

Зарплата фото

Оплаті праці фінських працівників можуть позаздрити фахівці найрозвиненіших країн не тільки Європи, а й світу. Якщо середній рівень заробітних плат по країні знаходиться в межах 3-3,4 тисячі євро на місяць, то в столичному регіоні ці цифри ще вище. Так, середня заробітна плата в Гельсінкі в 2017 році становить понад 3,8-4 тисяч євро на місяць. Багато що залежить від професії та кваліфікації. Після сплати податків на руках залишається в районі 3 тисяч. Мінімальної ставки оплати праці в Фінляндії не передбачено.

Досвідчені кваліфіковані фахівці, включаючи іноземців, можуть розраховувати на річний дохід в Гельсінкі, що перевищує 65-70 тисяч євро на рік. До найбільш прибуткових напрямків відносять сферу фінансів, банківський сектор, інформаційні технології, галузь охорони здоров’я, інновації та деякі галузі промисловості. Високооплачувані вакансії в Гельсінкі для українців у 2017 році доступні для програмістів, інженерів, будівельників, лікарів. На таких позиціях можна заробити понад 4-5 тисяч євро на місяць.

У сфері менш кваліфікованої праці в Гельсінкі потрібні різнороби на будівельні об’єкти (електрики, зварювальники), водії, помічники кухаря. Жінки можуть працювати офіціантками, продавцями, хатніми робітницями, доглядальницями, нянями. Особливою популярністю в українців користується сезонна робота в Гельсінкі та в інших фінських містах. Як правило, це важка фізична праця в сільському і фермерському господарстві, пов’язана зі збором врожаю – полуниці, грибів і інших ягід, овочів або фруктів. Залежно від працездатності за сезон (2-3 місяці) можна поповнити бюджет на 4-5 тисяч євро.