Бізнес в Португалії

Португалія – це одна із західноєвропейських країн, яка найбільш відчутно переживає наслідки світової фінансової кризи 2008 року. Тільки завдяки грамотній політиці уряду, міжнародної фінансової допомоги та іноземним інвесторам протягом останніх кількох років в португальській економіці фіксується поступове зростання.

Тому бізнес в Португалії в 2017 році, в тому числі для українців, це цілком перспективний захід, адже місцева влада, як ніколи, зацікавлені в закордонних вливаннях і підтримці економічної стабільності держави. Крім того, при дотриманні певних умов власна компанія дозволить отримати вид на проживання в Португалії, а шість років постійного проживання в країні дадуть можливість оформити португальське громадянство.

бізнес в Португалії

Члени сім’ї іноземного бізнесмена зможуть отримати якісну освіту в одному з португальських вузів, при необхідності знайти роботу в Португалії та пов’язати своє життя з однією з найколоритніших країн Європи, з комфортним кліматом, древньою історією та традиціями. Далі, дізнаємося як відкрити бізнес в Португалії, ознайомимося з основними процедурними вимогами, ставками податків, формами власності та популярними напрямками для інвестування.

ЗМІСТ

  1. Як відкрити бізнес в Португалії
  2. Реєстрація компанії в Португалії
  3. Форми власності для бізнесу в Португалії
  4. Податки в Португалії
  5. Напрямки для бізнесу в Португалії

Як відкрити бізнес в Португалії

За версією агентства Doing Business у 2017 році з 190 країн світу за доступністю відкриття бізнесу Португалія займає 25-е місце. У країні створені максимально комфортні умови для швидкої реєстрації компанії. Наприклад, у всіх регіонах функціонують спеціальні офіси, що дозволяють відкрити бізнес буквально протягом години за допомогою процедури Empresa na Hora. Також реєстрація проводиться через інтернет – Empresa Online.

У будь-якому випадку іноземцю потрібні послуги місцевих юристів, бухгалтерів, нотаріусів та податкових консультантів. На багато видів бізнесу в Португалії оформляються ліцензії та дозволи. Іноді підприємці повинні мати спеціальну кваліфікацію і сертифікати, а закордонні бізнесмени навіть підтвердження володіння португальською мовою.

Інших значущих обмежень щодо іноземців для здійснення комерційної діяльності в Португалії місцевим законодавством не передбачено. Єдиною перешкодою для громадян третіх країн, зокрема, Росії та України, може стати процес оформлення посвідки на проживання. Отримати документ не так просто, а для повноцінного й тривалого ведення бізнесу це необхідна умова.

Спочатку Департамент імміграції та прикордонного контролю Португалії (SEF) видає вид на проживання на один рік з правом подальшого продовження. Для цього іноземець повинен попередньо створити компанію, пройти реєстрацію в податковій службі і органах соціального забезпечення, а також при необхідності відповідати іншим вимогам місцевої влади.

Підприємці з країн СНД мають можливість значно спростити процедуру бізнес-імміграції до Португалії та отримати посвідку на проживання за допомогою «Золотої візи» інвестора (Golden Visa).

Документ видається при виконанні однієї з наступних умов:
  • інвестування в економіку Португалії не менше 1 млн євро;
  • покупка нерухомості на суму не менше 500 тисяч євро;
  • створення не менше 10 робочих місць.

Іноді сума вкладень може бути нижче, але в будь-якому випадку це не менше 250 тисяч євро. 

Процедура і вартість реєстрації компанії в Португалії

Як уже згадувалося раніше в Португалії є можливість зареєструвати компанію декількома способами. Для вибору найбільш ефективного варіанту потрібно консультація місцевих фахівців.

Створення бізнесу протягом години – Empresa na Hora. Максимально швидкий спосіб реєстрації компанії в Португалії. Для цього на території всієї країни функціонують спеціальні офіси Centro de Formalidades das Empresas або Conservatória de Registo Comercial. Попередньо повинні бути підготовлені реєстраційні документи фірми та обов’язкова присутність всіх власників. Вартість реєстрації складає 360 євро.

Онлайн-реєстрація бізнесу – Empresa Online. Процедура дозволяє зареєструвати компанію через інтернет протягом двох днів. Для цього кожен з власників повинен мати спеціальний цифровий сертифікат, що підтверджує електронний підпис і посвідчення особи. Вартість реєстрації також 360 євро.

Основні етапи реєстрації компанії в Португалії

  1. Подача заяви на реєстрацію найменування компанії (Certificado de Admissibilidade) і тимчасову ідентифікаційну карту (Cartão Provisorio de Pessoa Collectiva) в Registo Nacional de Pessoas Colectivas (RNPC).
  2. Реєстрація у нотаріуса Акта інкорпорації компанії.
  3. Заява до податкового офісу про початок діяльності фірми. Робиться не пізніше 3 місяців з моменту отримання тимчасової ідентифікаційної карти.
  4. Реєстрація в португальському комерційному регістрі (Conservatórias do Registo Comercial).
  5. Реєстрація в органах соціального забезпечення і страхування від нещасних випадків.
  6. Протягом 30 днів необхідно зареєструватися в місцевому відділенні Міністерства економіки Португалії або Генеральної дирекції підприємств (DGE).

Для уникнення труднощів з місцевими бюрократичними процедурами іноземні підприємці часто вдаються до послуг португальських бізнес-брокерів (Despachante).

Форми власності для бізнесу в Португалії

Залежно від кількості власників португальські закони дозволяють вибрати такі форми власності для бізнесу:

Один власник:

  • Індивідуальний або приватний підприємець (Empresário em Nome Individual)
  • Індивідуальне товариство з обмеженою відповідальністю (Estabelecimento Individual de Responsabilidade Limitada)
  • Одноосібний акціонер (Sociedade Unipessoal por Quotas)

Кілька власників:

  • Партнерство (Sociedade em Nome Colectivo)
  • Закрите акціонерне товариство з обмеженою відповідальністю (Sociedade por Quotas)
  • Командитне товариство (Sociedade em Comandita)
  • Корпорація або акціонерне товариство з обмеженою відповідальністю відкритого типу (Sociedade Anónima)
  • Кооператив (Cooperativa)

Найбільш популярними в Португалії вважаються:

  1. Sociedade por Quotas. Найпоширеніша форма власності в іноземних бізнесменів. Мінімальні вимоги до статутного капіталу – 5000 або 1 євро, в залежності від сфери діяльності. Відповідальність власників обмежується вкладами. У компанії повинно бути не менше двох акціонерів.
  2. Sociedade Anónima. Підходить для створення великого бізнесу. Мінімальні вимоги – це статутний капітал мінімум 50 тисяч євро і не менше 5 акціонерів. Відповідальність власників пропорційна вкладам.

Податки в Португалії

Податкова система Португалії має досить гнучку структуру і помірні ставки. З більшістю розвинених країн підписані угоди про уникнення подвійного оподаткування.

Ставки основних податків в Португалії в 2017 році

Ставки

Корпоративний податок на прибуток – 21%

ПДВ. Загальна ставка – 23%. Знижені ставки – 13 і 6% застосовуються для деяких товарів і послуг, наприклад, харчі, пасажирські перевезення, медицина.

Інвестиційний податок (відсотки, дивіденди) – 28%

Прибутковий податок – прогресивна ставка від 14,5% при річному доході менше ніж 7 тисяч євро до 48% при доході понад 80 тисяч євро на рік.

За порушення фіскального законодавства Португалії щодо своєчасності подання декларацій та сплати податкових зобов’язань фізичними особами суми штрафів сягають від 200 до 55000 євро відповідно. Залежно від обставин передбачається не тільки адміністративна, а й кримінальна відповідальність.

Напрямки для бізнесу в Португалії

У Португалії створені сприятливі умови для розвитку туристичного та сільськогосподарського сектора, сфери послуг, будівництва, нерухомості, деяких галузей промисловості, зокрема, деревообробка, виробництво виробів з текстилю, одягу та взуття. Багато іноземців прагнуть купити готовий бізнес в Португалії, наприклад, ресторан, магазин або невеликий готель.

При аналізі португальського бізнес-середовища очевидним фактом для іноземця буде величезна конкуренція з місцевими підприємцями. Більшість компаній відносяться до малого і середнього бізнесу, найчастіше сімейного. Незнання мови та культурних відмінностей є перешкодою для налагодження ділових зв’язків. Однак сьогодні чимало цілеспрямованих інвесторів, в тому числі українців, які відкривають і ведуть досить успішний бізнес в Португалії.