За законодавством Польщі проживання для іноземних працівників, які працюють у сільському господарстві є безкоштовним

Міністерство фінансів у Польщі повідомляє, що надання іноземному працівнику, який працює в сільському господарстві житла, надається фермером безкоштовно згідно ст. 88 Закону про сприяння зайнятості та установ ринку праці.

Відповідно до ст. 88 Закону про сприяння зайнятості та установ ринку праці, якщо іноземець в’їхав на територію Польської Республіки на підставі візи, виданої на сезонні роботи або в рамках безвізового режиму, але із заявою про видачу дозволу на сезонні роботи, зазначеної в статті , 88p пар. 1 пункт 1, іноземцю буде надано безкоштовне житло на підставі сезонного дозволу на роботу та на основі укладення договору між працедавцем (фермером) з іноземним працівником в письмовій формі, із зазначенням термінів оренди або кредитування житлового приміщення.

Оренда за житлове приміщення не може бути відрахована із заробітної плати іноземця. Положення укладеного договору між іноземним працівником та польським працедавцем не передбачають можливості автоматичного вирахування орендної плати з винагороди іноземця і вважаються протизаконними.

Згідно ст. 21 пар. 1 Розділ 144 Закону про прибутковий податок з фізичних осіб, вартість харчування і проживання є безкоштовною і надається іноземному помічнику фермера безкоштовно. Згідно Закону про соціальне страхування для фермерів, він звільняється від сплати прибуткового податку з фізичних осіб, і не має права знімати гроші з найманого іноземного помічника фермера за харчі та житло.

Якщо ж фермер відраховує із свого іноземного працівника гроші за житло або харчування тоді фермер буде зобов’язаний сплатити прибутковий податок та штраф.

Джерело: www.eurabota.ua

06.12.2018