Громадянство Фінляндії – отримання фінського громадянства українцем

Скандинавія – це не тільки унікальна природа і красива архітектура, а й розвинена економіка. Саме тому жителі багатьох країн третього світу ставлять собі питання: «Як отримати громадянство благополучної Фінляндії?» На 2018 рік близько 2% населення цієї країни складають іноземці, які з різних причин проживають тут на постійній основі. Багато з них – українці або колишні мешканці інших екс-республік СРСР. У 2015 році з 8000 виданих паспортів 20% належать українцям.

як отримати громадянство Фінляндії

Зміст

  1. Чим приваблива Фінляндія для українців
  2. Як отримати фінське громадянство
  3. Автоматичне отримання статусу громадянина і репатріація.
  4. Що таке натуралізація
  5. Отримати статус громадянина за декларацією.

Чим приваблива Фінляндія для українців

Дружба України з Суомі (так фінською мовою звучить назва цієї держави) має довгу і досить заплутану історію. Проте близькість менталітетів двох народів і схожість клімату полегшують адаптацію для іммігрантів з України, особливо порівнюючи з далекими Німеччиною, Францією чи Італією.

У той же час переїзд в край тисячі озер з точки зору матеріального добробуту буде навіть більш виграшним рішенням, ніж еміграція до Західної Європи. З 2018 року місцевий уряд планує ввести так званий безумовний дохід. Це щомісячна виплата кожному жителю 800 євро незалежно від його віку, заробітку і соціального статусу. Якісна медицина, безкоштовна освіта, хороша екологія і гуманне законодавство – про це можна тільки мріяти.

Крім того, держава є членом Європейського Союзу і Шенгенської зони. Кожний власник фінського паспорта має право безперешкодно подорожувати по Європі, вести бізнес, отримувати освіту або володіти нерухомістю.

Громадянину України не можна отримати подвійне громадянство, оскільки українське законодавство забороняє мати два паспорти.

Як отримати фінське громадянство

Існує кілька основних способів:
  1. Автоматично такий статус надається дітям, чиї батьки є етнічними фінами. Тут є ряд важливих нюансів, які будуть описані нижче. У цю ж категорію можна віднести дітей до 12 років, яких усиновила фінська сім’я.
  2. Тривале проживання і робота в Фінляндії. Цей процес також називається натуралізацією. Деякі категорії осіб проходять спрощену процедуру натуралізації. Це можливо на підставі декларації.
  3. Вступ до шлюбу з фіном також може бути вагомою причиною.

 

Загальний порядок дій іммігранта повинен бути наступним:
  1. Отримання дозволу на проживання, далі – оформлення ПМП.
  2. Безперервне перебування в країні протягом останніх 8 років. Інший варіант – це періодично жити тут з 15-річного віку 6 років в цілому, однак 2 попередніх роки все одно потрібно провести в Суомі.
  3. Проходження тесту і співбесіди, під час якого оцінюється ступінь володіння мовою.
  4. Подача заяви до відповідних відомств.

Автоматичне отримання статусу громадянина і репатріація

Стати громадянином Фінляндії автоматично дитина може в тому випадку, якщо її батьки офіційно є подружжям, і принаймні хтось один з них – етнічний фін. Якщо шлюб не був зареєстрований, малюк стає повноправним жителем Суомі в той момент, коли батьки узаконюють свої відносини. Якщо мама і тато все ж не планують змінювати свій сімейний стан на статус подружжя, досить, щоб батько-фін визнав своє батьківство. Тобто даний факт повинен бути зазначений у свідоцтві про народження малюка.

Іноді виникає така ситуація, що мати новонародженого є іноземкою, а батько помер до його народження. Навіть якщо подружжя не було офіційно зареєстровано, дитина може претендувати на отримання підданства Суомі. Єдине, що знадобиться, – підтвердити батьківство. Можливо здійснити це за допомогою генетичних досліджень або будь-яких документальних свідчень. Не має значення, де з’явився на світ новонароджений.

Процес усиновлення має назву адопції. Для цього фінська сім’я повинна усиновити дитину віком до 12 років, і ця процедура обов’язково підтверджується державними органами опіки. Тобто адопція, оформлена за кордоном, не буде вважатися вагомою причиною.

Репатріація – це повернення на історичну батьківщину. Підстава – наявність фінів серед родичів до третього коліна (тобто бабусь / дідусів). Необхідно підтвердити родинні зв’язки документально.

Що таке натуралізація

Найпоширеніший спосіб того, як отримати громадянство Фінляндії для українців без скандинавських коренів, – тривале проживання в країні тисячі озер. Перш за все мігрант повинен отримати вид на проживання в Фінляндії. Він буває двох видів: тимчасовий, з буквою В, який дійсний протягом 12 місяців, і безперервний, з буквою А, терміном до 4 років. Після цього іноземець має право претендувати на документ, що позначається символом Р, – постійний дозвіл на проживання, і вже після цього подавати прохання про громадянство.

Умови для отримання паспорта таким шляхом, крім 8 років, проведених в цій скандинавській країні, такі:
  1. Наявність документів, що засвідчують особу.
  2. Відсутність судимості, принаймні за вчинення тяжких злочинів. Втім, кожен випадок розглядається окремо.
  3. Відсутність адміністративних порушень, таких як штрафи за перевищення швидкості, податкова заборгованість, неоплачений кредит. Це не критично, проте може негативно вплинути на рішення Міграційної служби.
  4. Повноліття заявника
  5. Підтвердження фінансового добробуту. Тут вимоги менш суворі в порівнянні з іншими державами. Якщо у мігранта відсутня пристойна сума на банківському рахунку і немає спонсора, досить буде надати довідку з місця роботи, де вказується щомісячний оклад. У деяких випадках підійде навіть довідка про державну допомогу.
  6. Знання мови: фінської або шведської. Це важлива умова, потрібно підтвердити володіння усною та письмовою промовою під час особистої зустрічі, а також за допомогою сертифікованого документа.

Отримати статус громадянина за декларацією

Це означає отримання фінського громадянства за спрощеною схемою, таким бажаючим практично ніколи не відмовляють. Мова йде про наступні категорії осіб:

  1. Підлітки віком від 12 до 18 років, яких усиновили фіни.
  2. Молоді люди 18-22 років, які останні 6 років безперервно жили на території Суомі або 10 років періодично проживали тут.
  3. Претендувати на те, щоб отримати статус громадянина Фінляндії можуть особи, які народилися на території цієї держави, але змушені були покинути її пізніше