Кінець Ельдорадо для українців у Польщі? Основні зміни у працевлаштуванні іноземців

На початку 2018 року будуть змінені правила легалізації перебування і роботи іноземців у Польщі. Це може серйозно ускладнити доступ до польського ринку праці.

Буде введено новий тип сезонного дозволу на роботу. Це буде узгоджено зі старостою. Очікується, що у сезонних працівників буде трудовий договір і буде покриватися медичним страхуванням.

 у сезонных работников в Полоьше будет трудовой договор

Польське законодавство передбачає спрощену форму роботи для громадян шести країн: Вірменії, Білорусі, Грузії, Молдови, Росії і України без отримання дозволу на роботу терміном на шість місяців. Цілих 96 відсотків громадян, які досі понад 1,3 мільйона заяв, зареєстрованих в 2016 році, були надані українцям. Новизна в тому, що видача заяви про доручення роботи іноземцеві буде платним – 30 злотих.

Нові правила передбачають посилення санкцій для компаній, які наймають на роботу іноземців незаконно. Верхня межа штрафів буде збільшено з 5 тисяч злотих до 30 тисяч злотих, такі правила вступлять в силу вже з 2018 року. Дозволи на роботу і декларації, опубліковані у спрощеній процедурі, будуть реєструватися в телеінформаційних системах, до яких будуть доступні послуги, що контролюють законність роботи та проживання іноземців.

Передбачається, що ці зміни обмежать зону сірого трудового ринку. Однак продовження процедур може утруднити підприємців, занадто складні і невигідні для роботодавців правила , особливо в тих секторах, де важливо час, наприклад, у сільському господарстві і будівництві.

Не дивлячись на зміну правил, працівники з України дуже потрібні в Польщі, пропонуємо подивитися цікаві вакансії у нас на сайті www.eurabota.ua