Робота і вакансії в Словенії

Республіка Словенія – це невелика держава в південній частині Центральної Європи, яка межує з чотирма країнами – Хорватією, Австрією, Угорщиною, Італією – і омивається Адріатичним морем. З 2004 року входить до складу Європейського союзу, а з 2007 приєдналася до зони євро. У країні чудова природа, комфортний клімат і безліч місць для туристів, включаючи морські пляжі та гірськолижні курорти. Населення Словенії в 2017 році становило трохи менше 2 млн чоловік.

У Словенії відносно високі зарплати, ідеальна інфраструктура та стабільна економіка. Безробіття в країні становить близько 10,5%. Робота і вакансії в Словенії фотоПроте робота в Словенії для українців у 2018 році цілком доступна, також це вдалий спосіб імміграції в Європу і можливість не тільки заробити, а й відпочити на численних курортах і помилуватися місцевими визначними пам’ятками. Далі дізнаємося про основні вимоги до іноземців, про те, як знайти роботу в Словенії, а також ознайомимося з доступними вакансіями та зарплатами в 2018 році.

ЗМІСТ

  1. Працевлаштування в Словенії для іноземців
  2. Як знайти роботу в Словенії. Пошук вакансії без посередників
  3. Вакансії та зарплата в Словенії в 2018 році

Працевлаштування в Словенії для іноземців

Громадяни ЄС і ЄЕП (Європейський економічний простір) мають право на вільне працевлаштування на словенській території без будь-яких обмежень. Іноземці з інших країн, наприклад українці, для законної трудової імміграції в Словенію зобов’язані попередньо отримати спеціальний дозвіл. Для цього потрібно знайти роботодавця та підписати трудовий контракт. Головна умова для заняття вакансії в Словенії таким співробітником – відсутність претендентів на робоче місце серед місцевих жителів і європейців.

У 2015 році до законодавства Словенії щодо працевлаштування іноземців із третіх країн були внесені зміни, згідно з якими дозвіл на роботу і посвідка на проживання стали взаємопов’язаними процедурами. Тобто раніше доводилося оформляти два документи в різних інстанціях, а тепер заява заповнюється в одному місці. Також це значно прискорило процес переїзду й оформлення робочої візи. У будь-якому разі всі процедурні питання узгоджуються з Консульством Словенії у своїй країні та роботодавцем.

Дозвіл на роботу видається на підставі розгляду відповідної заявки Службою зайнятості Словенії. Вид на проживання надають компетентні органи конкретного адміністративного округу країни – upravneenote.gov.si. На цих сайтах можна знайти офіційну інформацію про окремі аспекти словенського працевлаштування. Варто зазначити, що процедура оформлення дозволу для сезонної роботи в Словенії, тобто на період до 90 днів, дещо відрізняється.

Спочатку дозвіл на роботу в Словенії видається максимум на один рік із правом продовження. Після переїзду в країну протягом 3 днів необхідно пройти реєстрацію за місцем проживання. Для отримання словенського паспорта може знадобитися постійне проживання в країні не менше 10 років.

Як знайти роботу в Словенії. Пошук вакансії без посередників.

Пошук вакансії

Робота в Словенії для українців в 2018 році передбачає наявність певної кваліфікації та володіння іноземними мовами, мінімум англійською. Визнання закордонного диплома можна перевірити на сайті Міністерства освіти, науки і спорту Словенії – mizs.gov.si . Чим більше досвіду і навичок має здобувач, тим, відповідно, вище шанси знайти престижну роботу на словенському ринку праці.

Ідеальним варіантом є використання зв’язків і особистих контактів у Словенії, припустимо, якщо знайомі або родичі мають досвід працевлаштування в цій країні та можуть посприяти в пошуку роботодавця. Можна відвідати країну в ролі туриста і спробувати вийти на словенську компанію або як мінімум оцінити обстановку на місці. В інших випадках допоможе інтернет і належна завзятість.

Насамперед відвідайте офіційний сайт Служби зайнятості Словенії (посилання вище). Крім вакансій, тут можна знайти корисну інформацію для аналізу та ознайомитися з особливостями працевлаштування в Словенії.

Вакансії та зарплата в Словенії в 2018 році

Середня заробітна плата в Словенії в 2018 році після сплати податків близько 1090 євро на місяць. Це вище в порівнянні, наприклад, з Португалією і Грецією. Офіційно встановлена ??мінімальна оплата праці – 790,73 євро. Найбільше отримують фахівці у сфері енергетики, високих технологій, фінансів, страхування та у фармацевтичній галузі.

Доступні вакансії в Словенії для українців у 2018 році – це досвідчені інженери, будівельники (зварювальники, різнороби), IT-фахівці, лікарі, водії-далекобійники. Є робочі місця для шукачів некваліфікованих професій – прибиральниць, домробітниць, продавців, нянь, доглядальниць. Іноземцям найлегше знайти роботу в Словенії у великих компаніях і великих містах, таких як Любляна, Марібор, Целе і Копер.