Робоча віза в Фінляндію – як оформити українцям

За такими показниками, як відсутність корупції, сприятливий інвестиційний клімат, рівень і якість життя населення, сучасна Фінляндія займає найвищі позиції в рейтингах безлічі авторитетних видань. Дійсно, фіни зуміли досягти неймовірного розвитку в економічному і соціальному плані, що викликає природний інтерес у іноземців, які прагнуть знайти роботу у Фінляндії та переїхати жити в цю північну країну назавжди.

Робоча віза до Фінляндії для українців та інших претендентів з країн СНД – це одна з головних вимог для законного працевлаштування у фінських компаніях. Місцевий ринок праці пропонує іноземцям досить багато варіантів зайнятості, включаючи сезонну роботу для некваліфікованих кадрів і довгострокові контракти для досвідчених фахівців. Далі дізнаємося, як отримати робочу візу до Фінляндії в 2018 році.

робоча віза до Фінляндії

ЗМІСТ

  1. Оформлення робочої візи до Фінляндії
  2. Отримання візи та ВНП із правом на роботу у Фінляндії
  3. Робоча віза до Фінляндії без оформлення ВНП
  4. Документи на робочу візу
  5. Блакитна карта ЄС до Фінляндії

Оформлення робочої візи до Фінляндії

Середня заробітна плата у Фінляндії в 2018 році перевищує 2,5 тисячі євро на місяць (після сплати податків). Це один з найвищих показників у Європі. Безробіття в країні тримається на рівні 7-8%, хоча серед молоді сягає 20%. В основному країні потрібні дві категорії трудових мігрантів: тимчасові працівники у сферу сільського господарства (збір врожаю) і професіонали з високою кваліфікацією, наприклад медики чи інженери (програмісти, будівельники).

У першому випадку можна заробити до 2 тисяч євро на місяць, а в другому – понад 3 тисячі євро. У Фінляндії проживає багато російсько- та україномовних громадян – вихідців з пострадянських країн. Наприклад, за офіційною статистикою місцевої міграційної служби, протягом останніх кількох років кожне п’яте громадянство Фінляндії отримує заявник із СНД. Це зовсім не означає, що українцям отримати фінську робочу візу дуже просто. Скоріше, навпаки.

Ось уже понад 20 років (з 1995) Фінляндія входить до складу Європейського союзу. Це дає величезну перевагу деяким іноземцям під час пошуку роботи у фінських компаніях. Зокрема, громадяни ЄС, ЄЕП (Норвегія, Ісландія, Ліхтенштейн) та Швейцарії мають вільний доступ до ринку праці Фінляндії нарівні з місцевими жителями. Іноземці з третіх країн, включаючи Україну, повинні попередньо виконати ряд вимог, у тому числі отримання робочої візи.

Отримання візи та ВНП із правом на роботу у Фінляндії

Вид на проживання (ВНП) і робоча віза до Фінляндії оформляються іноземцем особисто у фінському дипломатичному відомстві в країні проживання. До моменту прийняття рішення про видачу візи або ВНП із правом на роботу, займатися оплачуваною діяльністю на фінській території заборонено. У рідкісних випадках дозволяється подати заяву на ВНП безпосередньо у Фінляндії. Крім того, заявки приймаються в електронному вигляді через спеціальний сервіс фінської імміграційної служби – enterfinland.fi.

Важливо. Не варто довіряти численним посередницьким агентствам, які за винагороду пропонують оформити фінську візу в найкоротші терміни. Шахраїв у цій сфері дуже багато. Намагайтеся отримати робочу візу до Фінляндії самостійно. Якщо підійти до цього питання відповідально, то багато часу і сил процедура не забере.

Перед тим як звертатися в консульство Фінляндії за візою, здобувач мусить знайти фінського роботодавця, який гарантує зайнятість (трудовий контракт) іноземцю. Зауважимо, що пріоритет завжди віддається місцевим жителям і європейцям. Аналізуйте потреби фінського ринку праці й тверезо оцініть свої шанси. Особливу увагу приділіть визнанню (підтвердженню) вашої кваліфікації, тому що багато професій у Фінляндії регулюються відповідно до цього пункту. Диплом фінського вузу – це ідеальний варіант.

Трудовий контракт фото

Після вдалого пошуку вакансії та підписання контракту роботодавець повідомляє місцеву владу про намір працевлаштувати іноземця – шляхом заповнення спеціальної форми (TEM 054). Це є підставою для видачі претенденту комбінованого виду на проживання у Фінляндії з правом на роботу. Зазвичай документ дає право на працевлаштування в певній сфері і прив’язаний до конкретної компанії. Але бувають випадки, коли робоче місце і напрям діяльності дозволяється змінити.

Таким чином, іноземці, які планують працевлаштування на фінській території на період понад 3 місяці, звертаються до посольства Фінляндії не за трудовою візою, а за дозволом на проживання з правом на роботу. Це документ у вигляді пластикової картки з біометричними даними власника. Іноді, у разі короткострокової зайнятості (до 90 днів), достатньо оформити візу. Відповідальність за видачу робочих віз і ВНП із правом на працевлаштування у Фінляндії покладено на два державних органи:

  • Управління зайнятості та економічного розвитку, яке аналізує можливість іноземця зайняти робоче місце, виходячи із ситуації на фінському ринку праці.
  • Імміграційна служба, яка приймає остаточне рішення про допуск іноземця до Фінляндії.

Залежно від кількості заявок, термін розгляду документів на ВНП у Фінляндії з правом на роботу в середньому займає до 4 місяців. Якщо оформляється Блакитна карта ЄС – до 3 місяців. З моменту прийняття позитивного рішення до отримання біометричної карти у фінському консульстві проходить не більше 2-3 тижнів. Зазвичай іноземцю видається тимчасовий ВНП (тип В) максимум на 1-2 роки. Постійне працевлаштування понад 2 роки дасть можливість оформити безперервний ВНП (тип А).

Вартість оформлення ВНП із правом на роботу у Фінляндії в 2018 році:

  • заявка в електронному вигляді (через сайт) – 450 євро.
  • заявка на паперовому носії (через Консульство) – 520 євро.

Важливо. Плата за обробку заявки не повертається навіть у разі відмови у видачі ВНП або самостійного скасування заяви.

Робоча віза до Фінляндії без оформлення ВНП

Фінські закони передбачають обмежену кількість умов для працевлаштування іноземців, коли оформляти дозвіл на проживання не потрібно.

У 2018 році українці та інші претенденти з «третіх» країн можуть отримати робочу візу до Фінляндії та здійснювати трудову діяльність без постійного місця проживання в таких випадках:
  • Термін трудового контракту не перевищує 90 днів і професія іноземця – викладач, перекладач, спортивний суддя (арбітр), професійний художник, спортсмен або тренер.
  • Сезонна робота (не більше 3 місяців) у сфері тваринництва або сільського господарства – збір ягід, фруктів і овочів.
  • Тимчасова зайнятість (до 90 днів) на підставі угоди з навчальними закладами Фінляндії для проведення науково-дослідної діяльності.
  • Незалежно від громадянства, короткострокові роботи на фінській території з просування послуг або товарів у Фінляндії можуть виконувати співробітники зарубіжних компаній з реєстрацією в одній із країн ЄС (ЄЕП).
  • Моряки, які працюють на іноземних судах, що тимчасово відвідують фінські порти, а також персонал (члени екіпажу) інших транспортних засобів, що перебувають у Фінляндії.
  • Представники іноземних компаній протягом 90 днів можуть здійснювати професійну діяльність, пов’язану з презентацією своєї продукції у Фінляндії.
  • Водії-міжнародники, які здійснюють доставку вантажів в Фінляндію чи з неї.
  • Співробітники туристичних агентств, які супроводжують групу осіб, котрі відпочивають у Фінляндії за путівкою.

Важливо. Вид на проживання або чинна віза однієї з країн Шенгенської зони дозволяють здійснювати всі перераховані вище види діяльності на фінській території. Наприклад, багатьох претендентів цікавить робота у Фінляндії за польською робочою візою. Теоретично це можливо, але все ж рекомендується звертатися за візою безпосередньо у фінське консульство.

Документи на робочу візу у Фінляндію

Заява та пакет документів на робочу візу подаються в консульство Фінляндії або спеціалізований візовий центр здобувачем особисто:

  1. Правильно заповнена і підписана анкета на візу.
  2. Одна кольорова фотокартка певного зразка, зроблена протягом останніх 6 місяців. Розмір – 4,7 x 3,6 см.
  3. Закордонний паспорт, виданий не пізніше 10 років тому, з терміном дії, що перевищує період перебування у Фінляндії мінімум на 3 місяці. Плюс копії цивільного паспорта.
  4. Медична страховка з покриттям від 30 тисяч євро.
  5. Офіційний лист-запрошення від фінського роботодавця.

Важливо. Вартість (консульський збір) робочої візи до Фінляндії в 2018 році становить 35 євро.

Робоча віза до Фінляндії видається протягом 14 календарних днів. В цей час заявника можуть викликати на співбесіду або для уточнення деяких даних. Звертатися за візою потрібно не раніше 3 місяців і не пізніше 15 днів до дати планованої поїздки.

Блакитна карта ЄС до Фінляндії

Деякі іноземні фахівці з України та інших держав за межами ЄС можуть претендувати на отримання Blue Card EU до Фінляндії.

Для цього передбачені такі умови:
  • Чинний контракт з фінським роботодавцем на строк не менше 1 року.
  • Робоче місце вимагає від здобувача високого професіоналізму, досвіду і особливих навичок.
  • Диплом про закінчення вишу, який підтверджує кваліфікацію.
  • Оплата праці вище середніх показників по країні (щорічно переглядається).

Важливо. Для отримання Блакитної карти ЄС у Фінляндії в 2018 році мінімальна заробітна плата іноземця повинна становити не менше 4578 євро на місяць.

Як висновок відзначимо, що отримати ВНП із правом на роботу у фінських компаніях легше іноземцям з особливо цінними навичками, університетським дипломом і контрактом, що передбачає заробітну плату більш ніж 3 тисячі євро на місяць. У цьому разі навіть спеціальний дозвіл від Управління зайнятості та економічного розвитку не потрібний. Стандартна робоча віза до Фінляндії для українців найчастіше пов’язана з некваліфікованої роботою, наприклад працею зі збору полуниці.