Возз’єднання сім’ї в Чехії: умови, особливості

В Чехії на законних підставах живе і працює понад півмільйона іноземців. Очевидно, у кожного з них на батьківщині залишилося чимало близьких родичів і членів сім’ї, з якими б вони хотіли підтримувати відносини. Але чеське законодавство дає ще більше можливостей – воно дає право іноземцям на возз’єднання сім’ї в Чехії.

воссоединение семьи в Чехии

Які переваги дає така програма, і на яких умовах іноземці можуть возз’єднатися з родичами? Якою має бути ступінь спорідненості, щоб отримати таке право?

ЗМІСТ

1 Переваги возз’єднання сім’ї

2 Умови для возз’єднання сім’ї

3 Особливості оформлення візи і ВНЖ для возз’єднання

3.1 Возз’єднання сім’ї з чоловіком/дружиною

3.2 Возз’єднання з неповнолітніми дітьми

3.3 Возз’єднання з батьками

3.4 Переїзд до держателя Blue card ЄС

3.5 Переїзд до держателя трудової карти

Переваги возз’єднання сім’ї

Возз’єднання сім’ї – це можливість переїхати до Чехії, уникаючи зайвих формальностей для тих, хто має в країні родичів, які вже іммігрували. Не має значення, звідки ви – з України, Білорусі, Казахстану або Росії, програма возз’єднання з сім’єю дає її учаснику право на:

  • отримання виду на проживання і довгострокове проживання в Чеській республіці (ЧР) без необхідності отримання візи; оформлення дозволу на проживання без попереднього приїзду до Чехії – з території країни постійного проживання;
  • працевлаштування на території Чехії без додаткового дозволу;
  • безперешкодне пересування по території Європи без отримання візи, лише на підставі ВНЖ, право перебувати в цих країнах більше 90 днів;
  • використання системи державної охорони здоров’я та освіти;
  • можливість отримання в майбутньому пенсії за умови легального працевлаштування і здійснення пенсійних відрахувань;
  • отримання ПМЖ після тривалого проживання в країні і згодом отримання чеського громадянства.

Чеська програма возз’єднання сім’ї дозволяє перевозити в країну родичів і близьких людей, мова про яких піде нижче.

Умови для возз’єднання сім’ї

Програма видачі довгострокового виду на проживання в Чеській республіці за сімейними обставинами передбачена положеннями §42а Закону № 326/1999 «Про перебування іноземців в ЧР». Згідно з параграфом, заявка на отримання ВНЖ для возз’єднання сім’ї (spole?né sou?ití rodiny) може бути подана іноземцем, який:

  • є чоловіком/жінкою іноземця з видом на проживання або іншим законним правом на проживання в Чехії;
  • є неповнолітнім або залежною дитиною іноземця з чеським ВНЖ або дитиною чоловіка/дружини такого іноземця;
  • є пенсіонером старше 65 років або іншою особою незалежно від віку, якщо вона в силу стану здоров’я не в змозі подбати про себе самостійно і у неї є члени сім’ї в Чехії;
  • є усиновленою або підопічною дитиною іноземців, які проживають в ЧР по ВНЖ;
  • є батьком неповнолітнього іноземця, якому надано притулок;
  • є іншим родичем неповнолітнього біженця, якщо у нього відсутні батьки;

Крім зазначених осіб, запитувати чеський ВНЖ вправі також особи, які до в’їзду в Чехію постійно проживали в іншій державі, що входить до Європейського союзу, в якості члена сім’ї власника Blue card ЄС на підставі ВНЖ, виданого такою державою. Пролонгація статусу в даному випадку здійснюється протягом трьох місяців з моменту в’їзду в ЧР.

Зверніть увагу:
Іноземець не може звернутися до компетентних органів для оформлення статусу, якщо він перебуває в країні короткостроково або проживає в ній більше 90 днів протягом півроку з інших підстав, наприклад по бізнес-візі.

При цьому довгостроковий ВНЖ може бути оформлений для іноземця лише у випадках:

  1. коли запрошуюча сторона проживає в Чехії на підставі довгострокового чи постійного виду на проживання не менше 15 місяців;
  2. коли сторона, що запрошує безперервно проживає в Чехії не менше півроку і має карту зайнятості;
  3. коли чоловіку/дружині або дитині, з яким дозволено возз’єднання, наданий в ЧР статус біженця;
  4. коли сторона, що запрошує має Blue card ЄС, карту внутрішнього переводу, переводу з іншої країни ЄС або ВНЖ інвестора.

Без виконання цих умов іноземець може претендувати лише на візу з метою возз’єднання, яка дає право на перебування в країні більше 90 днів.

Особливості оформлення візи і ВНЖ для возз’єднання

Заявка на отримання ВНЖ в цілях возз’єднання сім’ї, як правило, подається ще на території країни постійного проживання – в чеське посольство. Згідно § 42b закону № 326/1999, разом з анкетою-клопотанням заявник подає пакет документів, який включає в себе:

  • посвідчення особи, наприклад закордонний паспорт або свідоцтво про народження;
  • доказ наявності місця для проживання на території Чехії, наприклад житло запрошуючої сторони;
  • доказ наявності родинних відносин (наприклад довідка про склад сім’ї);
  • 1 фотографія стандартного формату;
  • підтвердження фінансової можливості утримувати возз’єднану сім’ю (сукупний розмір доходів повинен бути вище, ніж прожитковий мінімум і нормативні витрати на утримання житла). Мінімум вираховується за формулою 3160 крон на основного члена сім’ї + 2830 крон для кожного, хто старше 15 років. Нормативні витрати залежать від кількості членів сім’ї. Так, на одного члена сім’ї вони складають 7870 крон, на двох – 11186, на трьох – 15116 і так далі;
  • документ про відсутність судимостей в країні постійного проживання; страховий медичний поліс;
  • за запитом – документ, що підтверджує відсутність інфекційних захворювань.
Звертаємо увагу,
що це лише основний пакет документів. Залежно від ситуації можуть знадобитися і інші папери. Всі вони, крім тих, що видаються одинично і посвідчують особу або акти громадянського стану, повинні бути не старше 180 днів.

Термін розгляду питання становить 270 днів, але при необхідності, наприклад, в разі усунення помилок, він може бути продовжений.

У разі прийняття позитивного рішення іноземцю видається віза для отримання ВНЖ, термін дії якої становить не більше 6 місяців з коридором для перебування в ЧР не більше 60 днів.

Після в’їзду по ній на територію Чехії іноземець протягом 3 днів з моменту в’їзду зобов’язаний з’явитися в Департамент з питань міграційної політики та МВС за місцем перебування і подати заяву на видачу ВНЖ.

Після закінчення 60 днів заявник отримує картку ВНЖ. Вона буде дійсна:

  • протягом 1 року;
  • протягом 2 років, якщо запрошуюча сторона отримує постійний ВНЖ.

Возз’єднання сім’ї з чоловіком/дружиною

Возз’єднання подружніх пар – одна з найбільш поширених процедур, так як дозволяє з’єднуватися не тільки інтернаціональним парам з одним з подружжя – громадянином Чехії, але і парам, де обидва з подружжя, наприклад, з України.

У загальних випадках для возз’єднання сім’ї в Чехії з чоловіком або дружиною запрошуючій стороні досить володіти дозвольним перебуванням на території (povoleným pobytem na území). Мається на увазі, що для подружжя досить навіть тимчасового ВНЖ. Однак в такому випадку кожному з подружжя має бути не менше 20 років.

Другий варіант – запрошуюча сторона повинна отримати в ЧР притулок, однак в такому випадку вони повинні перебувати у шлюбі не менше двох років до моменту надання притулків.

Возз’єднання з неповнолітніми дітьми

Випадки, коли батьки перевозять в Чехію своїх неповнолітніх дітей, не менше поширені.

воссоединение с детьмиi

 Але це можливо у випадках, коли дитина є не тільки неповнолітньою, а й залежною від свого батька.

Такими, зокрема, є діти у віці від 15 до 26 років, якщо вони продовжують навчання в вузі або залежні від стану здоров’я, незалежно від їх віку. Крім іншого, закон дозволяє перевозити до Чехії прийомних і усиновлених дітей. Обов’язковою умовою є наявність у приймаючого дитину батька будь-якого з видів на проживання.

У більшості випадків возз’єднання сім’ї запитується саме з неповнолітніми дітьми.

Якщо вони молодші 15 років, заявку за них подає законний представник, але якщо вони старше 12 років, такі діти все одно зобов’язані бути в посольстві особисто. При цьому для них додатково подається:

  • свідоцтво про народження із зазначенням батька;
  • рішення про встановлення опіки або рішення суду про усиновлення;
  • згода батьків, якщо дитина буде проживати з кожним з батьків (не потрібно, якщо дитина вже знаходиться в ЧР на підставі довгострокової візи або іншого ВНЖ);
  • докази залежності дитини від батьків.

Возз’єднання з батьками

За чинним в Чехії законодавством, правом на сімейне з’єднання з батьками мають:

  • неповнолітні діти, які отримали на території Чехії статус біженця або притулок (вони мають право возз’єднатися в ЧР не тільки з батьками, а й іншим родичем по висхідній лінії, а якщо такого немає – зі своїм опікуном);
  • повнолітні діти, які отримали на території ЧР тимчасовий, довгостроковий або постійний вид на проживання і батьки яких старше 65 років за станом здоров’я потребують їх догляду.

Заявники на ВНЖ, в свою чергу, зобов’язані підтвердити спорідненість з дитиною, яка проживає в Чехії. Їм як мінімум потрібно свідоцтво про народження, інший документ про спорідненість або рішення про встановлення опіки.

У другому випадку потрібний також доказ про поганий стан здоров’я батька і його потреба в догляді з боку дорослої дитини, що проживає в Чехії. Доказом може бути виписка з історії хвороби, копії інших медичних документів, довідки про доходи батька і дитини, будь-які інші документи, що підтверджують залежність батька.

Переїзд до власника BLUE CARD ЄС

Blue card ЄС – це спеціальний вид на проживання, передбачений для висококваліфікованих фахівців, він видається таким особам за спрощеною схемою.

власник blue card

Члени їх сім’ї також мають право на возз’єднання з ними, а тому також можуть подати клопотання про надання їм ВНЖ, але лише в разі, якщо раніше проживали в інших країнах ЄС як члени сім’ї власника Blue card ЄС або іншої форми дозволу на довгострокове / постійне проживання , виданого представниками іншої країни ЄС.

Про своє право іноземець зобов’язаний заявити протягом трьох місяців з моменту в’їзду в країну. Для цього, крім вищеописаного пакета документів, член сім’ї власника “Блакитної карти” також зобов’язаний подати документ про дозвіл на проживання в країні, в якій він раніше проживав з таким же статусом.

З огляду на пільговий статус, для даної категорії заявників передбачені скорочені строки розгляду – питання розглядається протягом 180 днів.

Переїзд до власника трудової карти

Закон дозволяє також возз’єднуватися з сім’єю особам, які мають карту переведеного працівника (Karta vnitropodnikov? p?evedeného zam?stnance). Їх родичі мають право подавати прохання про ВНЖ на загальних підставах. Така карта є специфічною формою ВНЖ, який передбачений для осіб, яких внутрішньокорпоративним перекладом направили працювати на територію Чехії в якості менеджера, фахівця або найнятого стажера (§42k закону № 326/1999). Внутрішньокорпоративним є переведення в межах комерційної компанії, що має центральний офіс за межами ЄС, але з філією на території Чехії, або з центральним офісом в ЄС, але зі штаб-квартирою в Чехії.

Члени їх сім’ї, крім загального пакету документів, повинні представити докази зайнятості в конкретній компанії, з дотриманням інших умов, зазначених в законі.

Резюмуючи все сказане, ще раз звертаємо увагу на можливість отримання виду на проживання в Чехії з метою возз’єднання сім’ї. Правом на такий ВНЖ мають особи, чиї діти, подружжя або батьки на законних підставах довгостроково проживають на території Чехії і готові прийняти їх за місцем свого проживання. Кожна категорія таких членів сім’ї має особливості отримання ВНЖ, які ми рекомендуємо врахувати при отриманні заявки.