Фінські вчені створили безпечний для лікарів експрес-тест на COVID-19

Дослідники з університету Хельсінкі розробили експрес-тест на коронавірус, який безпечний для лікарів, що оглядалиють пацієнтів. Згідно інформаційному агентству Yle, результати цього тесту видаються протягом 10 хвилин і не поступаються за точністю тесту ПЛР.

За словами Юссі Хепойокі, наукового співробітника академії Гельсінського університету, тестувальник знаходиться в безпеці, оскільки вірус деактивується, як тільки потрапляє в розчин.

«Ми показали, що розроблений нами тест здатний ідентифікувати майже всі зразки, в яких ми змогли виявити COVID-19», – сказав Хепойокі.

За словами вчених, експрес-тест можна використовувати в аеропортах, портах або школах, де може виникнути необхідність в швидкому і надійному тестуванні.

Для цього назофарингеального секрет змішують з розчином, що містить антитіла, які розпізнають нуклеопротеїнами вірусу SARS-CoV-2. Ці антитіла зв’язуються з частинами вірусу з утворенням молекулярних агрегатів, які може розпізнавати лаборант. Результат готовий приблизно через десять хвилин. Цей метод також підходить для швидкої діагностики інших респіраторних інфекцій.