Польські ЗМІ протестують проти нового закону

“Головний приватний телеканал TVN24 і радіостанції припинили мовлення, а газети не публікували новини на своїх перших шпальтах в знак протесту проти запропонованого податку”,- повідомляє AFP.

Новинний канал TVN24, що належить американській групі Discovery, оголосив, що пропозиція уряду направлено на обмеження плюралізму і свободи слова.

На перших шпальтах десятків національних газет, в тому числі щоденних Fakt і Gazeta Wyborcza, було опубліковано повідомлення білим на чорному тлі: «ЗМІ без вибору».

Їх веб-сторінки також пофарбовані в чорний колір.

Радіостанції припинили мовлення, оскільки Radio Zet поінформувало своїх слухачів, що «податок на доходи від реклами означає ліквідацію деяких ЗМІ».

«Немає вільної держави без незалежних ЗМІ. Немає свободи без свободи вибору », – попередила радіостанція.

Новий податок, який, як очікується, набуде чинності в цьому році, стосується доходів від реклами на телебаченні, радіо, в друкованих та онлайн-ЗМІ.

Громадські ЗМІ не обкладаються податком.

Прем’єр-міністр Польщі Матеуш Моравецкий прокоментував, що податок є частиною європейських зусиль з оподаткування технологічних гігантів, таких, як Google і Facebook. Однак багато незалежних засобів масової інформації попереджають, що він буде введений несправедливо.

Моравецкий також сказав, що це «внесок солідарності», який «створить кращі умови для розвитку свободи ЗМІ» і допоможе фінансувати практику охорони здоров’я та культурний сектор.

Але податок збираються стягувати в той час, коли багато ЗМІ повідомляють про зниження доходів від реклами через пандемію коронавіруса.