В Ізраїлі геям дозволили здавати кров

Як повідомляє AFP, Ізраїль оголосив про скасування багаторічних обмежень для геїв, які хочуть здавати кров.

«Заборона на здачу крові геями – це пережиток стереотипу, який пішов у минуле», – сказав міністр охорони здоров’я Ніцше Горовіц, який сам є геєм.

«До всіх донорів крові, які хочуть врятувати життя, будуть ставитися однаково, незалежно від статі та сексуальної орієнтації», – додав він.

“З 1 жовтня форми, які необхідно заповнювати перед здачею крові, будуть змінені”, – йдеться в повідомленні МОЗ: «Пункт, що забороняє здавати кров чоловікові, що мав статевий акт з іншим чоловіком (навіть постійним партнером), буде скасований».

Замість цього в анкети буде включений новий пункт, який забороняє здавати кров людям, які «мали сексуальні стосунки з новим партнером або декількома партнерами з групи високого ризику» протягом трьох місяців.

“На даний час геї можуть здавати кров, якщо з моменту їх останнього статевого контакту пройшов рік.

Інший варіант – заморозити їх плазму крові на чотири місяці, щоб переконатися у відсутності «інфекційних захворювань», – повідомила Маген Давид Адом, ізраїльська національна медична служба, що займається банком крові.

Асоціація ЛГБТ в Ізраїлі оцінила це рішення, як «історичний крок для ізраїльського суспільства на шляху до рівності».

«Кров сотень тисяч громадян не другого сорту», ​​- йдеться в заяві асоціації.

У недавньому звіті міністерства охорони здоров’я написано, що в 2020 році в Ізраїлі був 361 ВІЛ-інфікований, що на п’ять відсотків менше, ніж у попередньому році.

Зміна в політиці Ізраїлю відбулася за червневим рішенням Великобританії дозволити геям і бісексуальним чоловікам здавати життєво важливу кров і аналогічним кроком в Сполучених Штатах в минулому році.