Європейські кораблі патрулюватимуть в Ормузькій протоці

У понеділок міністерство закордонних справ Франції заявило, що вісім країн Європейського союзу підтримали військово-морські патрулювання, щоб допомогти уникнути потенційних конфліктів в Ормузькій протоці, стратегічно важливому вході в Перську затоку.

Бельгія, Данія, Франція, Німеччина, Греція, Італія, Нідерланди та Португалія підтримали нові сили, хоча міністерство не повідомило, скільки судів буде задіяно або коли вони почнуть діяти.

Це відбувається на тлі загострення напруженості в регіоні, особливо між Іраном та Сполученими Штатами, що викликало напади на танкери і інші конфлікти в критично важливій галузі для глобальних перевезень і поставок нафти.

«Протягом кількох місяців ця ситуація загрожувала свободі судноплавства і безпеці як європейських, так і іноземних суден і екіпажів», – йдеться в заяві французького дипломатичного агентства.

Ініціатива ЄС також підкреслює мету блоку діяти окремо від США.

Франція та її європейські союзники сподіваються дистанціюватися від президента США Дональда Трампа, щоб зберегти угоду 2015 року зі Тегераном, яке обмежує ядерну програму Ірану.

Трамп в односторонньому порядку відмовився від угоди в 2018 році і ввів нищівні економічні санкції відносно Ірану, що знову відновило конфлікт.

Франція, Данія, Греція і Нідерланди вже підтвердили, що будуть брати участь в патрулюванні в Об’єднаних Арабських Еміратах.