Глава МЗС Франції: Пріоритетом є зниження ескалації напруженості між США і Іраном

«Основною метою Франції на відкритті сесії Генеральної Асамблеї ООН буде зниження напруженості між США і Іраном. Залучення президентів обох країн на зустріч є другорядним »,- заявив міністр закордонних справ Франції Жан-Ів Ле Дріан в неділю в Нью-Йорку.
«Зустріч президента США Дональда Трампа і президента Ірану Хасана Роухані – не тема номер один. Пріоритет полягає в тому, щоб визначити, чи зможемо ми знову налагодити відносини з іншими дійовими особами»,- сказав Ле Дріан на прес-конференції.
Він додав, що «шлях до діалогу все ще існує, але параметри для переговорів скоротилися, а поле для маневру зменшилося».
Говорячи про недавній напад на нафтопереробний завод в Саудівській Аравії, Ле Дріан підкреслив, що перш ніж щось робити, необхідно визначити, «хто і чому це зробив».
Франція деякий час очолювала зусилля європейської дипломатії щодо зниження напруженості у відносинах між Вашингтоном і Тегераном. Були навіть неофіційні чутки про те, що президент Франції Еммануель Макрон намагався запросити Трампа на зустріч з Роухані в штаб-квартирі ООН в Нью-Йорку.
Однак ці зусилля зайшли в глухий кут після того, як Іран скоротив свої ядерні зобов’язання в 2015 році.
Нещодавній напад на нафтопереробний завод в Саудівській Аравії, в якому Вашингтон звинуватив Тегеран, ще більше ускладнило ситуацію. На думку спостерігачів, шанси на пряму зустріч Трампа і Роухані знизилися практично до нуля.
Згідно Reuter, Макрон повинен зустрітися з прем’єр-міністром Великобританії Борисом Джонсоном і канцлером Німеччини Ангелою Меркель у понеділок (обидві країни підписали ядерну угоду з Іраном). Макрон також має зустрітися з Трампом і Роухані окремо.