Методи повторного використання масок в США

У Сполучених Штатах були схвалені методи дезінфекції та повторного використання одноразових респіраторних масок N95, які вважаються придатними для коронавірусу. Ефективна стерилізація цих масок можлива для збереження їх багаторазової функціональності до трьох разів. До такого висновку дійшли вчені, які проводили дослідження в лабораторіях Національного інституту охорони здоров’я США у співпраці з університетами Каліфорнії та Лос-Анджелеса. Існує три ефективних методи дезінфекції масок N95 для майбутнього використання, що було встановлено дослідженням, результати якого були оголошені на сайті Національного інституту здоров’я (НІЗ).

Зразки нового коронавірусу були використані в тестах для визначення того, як різні методи стерилізації нейтралізували його. Паралельно різні способи стерилізації впливають на функціональність самих масок.

Всього було використано 4 методи – з використанням ультрафіолетового випромінювання; сухе нагрівання; пари перекису водню і 70% етилового спирту. Всі вони показали ефективність проти вірусу.

Однак дослідники не рекомендують використовувати алкоголь, оскільки він також руйнує матеріал, з якого виготовлена ​​маска. Експерименти показали, що після двох процедур дихальна маска стала непридатною для використання. Ультрафіолетове випромінювання і сухий нагрів пошкодили матеріал маски після трьох обробок, тому потенційно, його можна було використовувати лише двічі. Пари перекису водню виявилися найбільш ефективним методом стерилізації – оброблені таким чином маски можна використовувати повторно три рази. Крім того, за допомогою цього методу маска знезаражується приблизно за 10 хвилин, тоді як обробка ультрафіолетовим випромінюванням або сухим нагріванням займає мінімум годину, стверджують дослідники.