Німеччина не стане для українців другою Польщею

Масового переїзду українських трудових мігрантів з Польщі до Німеччини, пов’язанного з прийняттям Бундестагом нового імміграційного закону, не буде.

Польсько-українська торгова палата провела велике соціологічне дослідження серед українських трудових мігрантів у Польщі. Його результати показали, що українці в більшості випадків вважають за краще працевлаштуватися на підприємствах і фірмах Польщі.

Близько 70 відсотків з тих, хто вже працює або працював за кордоном, заявили, що і далі планують працевлаштуватися в одній з країн Європейського союзу. При цьому, з числа тих, хто їде на роботу до іншої країни, 59 відсотків працевлаштуються в Польщі. До ФРН планують поїхати 18 відсотків українців.

Приблизне співвідношення зберігається, коли мова йде про плани українців переїхати до однієї з країн Євросоюзу на постійне місце проживання. Так у Польщі хочуть жити і працювати 61 відсоток українських громадян, в Німеччині – 17 відсотків, в Чехії – 11 відсотків.

З 1 січня 2020 року вступає в силу нове імміграційне законодавство Німеччини, яке було прийнято німецьким парламентом в кінці минулого року. Статті нового закону передбачають істотне спрощення працевлаштування в ФРН для громадян, які приїжджають з країн, що не входять до складу ЄС.

Експерти, які готували доповідь за підсумками проведеного соціологічного дослідження, відзначають, що головною перевагою Польщі є географічна і культурна близькість, а також те, що польська мова дуже схожа на українську і вивчити її для українців набагато простіше, ніж німецьку.

Віце-президент Польсько-української торгової палати Анджей Дрозд підкреслив, що «незважаючи на занепокоєння польських роботодавців, більшість українських трудових мігрантів найближчим часом все ще планують працювати в Польщі. Це гарна новина для нашого ринку праці, де все більше працівників з України заповнюють брак персоналу в компаніях».

Нагадаємо, раніше ми писали про те, що наші співгромадяни з кожним роком все більше відкривають свій бізнес і переходять зі статусу найманого працівника в статус роботодавця.

Сума грошових переказів з Польщі до України збільшилася на 17,5 відсотка. Таким чином, українці з Польщі протягом минулого року перерахували своїм рідним і близьким 3,6 мільярда доларів.