ООН: Афганістану потрібне фінансування, інакше буде обвалення кономіка

“Заступник генерального секретаря ООН з гуманітарних питань Мартін Гріффітс попередив, що Афганістан потребує гнучкого та сталого міжнародного фінансування до кінця року для запобігання подальшому економічному колапсу”, – повідомляє VoA. Гріффітс сказав, що закликав Сполучені Штати надати таку допомогу.

«В останні тижні стало до болю зрозумілим, що крах економіки Афганістану – набагато серйозніша і актуальніша проблема, ніж ми побоювалися. Ми думали, що зможемо впоратися завдяки гуманітарній допомозі. Тепер ми знаємо, що цього буде замало”, – сказав він.

За останні два десятиліття економіка Афганістану уникла колапсу завдяки іноземній допомозі. Близько 75 відсотків бюджету попереднього уряду надходило від іноземних донорів, а також 40 відсотків валового внутрішнього продукту країни.

Після того, як 15 серпня до влади прийшли таліби, іноземна допомога була практично припинена.

Це призвело до проблем із задоволенням основних потреб, включаючи електрику, охорону здоров’я та освіту. Інфляція зростає загрозливими темпами, і більшість афганців не можуть собі дозволити навіть предмети першої необхідності.

Гріффітс планує зустрітися з держсекретарем США Ентоні Блінконом 21 грудня у Вашингтоні, щоб обговорити можливість гнучкого фінансування, яке не потрапить до рук талібів.