В українському уряді вирішили відмовитися від премій

Прем’єр-міністр України Денис Шмигаль заявив, що український уряд на засіданні, яке відбулося в середу, 11 березня, ухвалив рішення про те, щоб не виплачувати високопоставленим чиновникам премій до кінця 2020 року.

Зокрема прем’єр-міністр зазначив: «Це політичне рішення, але воно важливе – міністри відмовилися від своїх премій до кінця року. І прийняли рішення, що питання премій на політичних посадах буде розглядатися за результатами роботи за рік».

За свою роботу міністри будуть отримувати заробітну плату, розмір якої не повинен перевищувати 5 середніх зарплат по Україні. Традиційна надбавка за інтенсивність праці також обмежена. Вона становитиме 30 відсотків від заробітної плати.

Рішення прийнято, щоб нівелювати наслідки скандалу, який розгорівся на початку року. Міністри, які входили до складу колишнього уряду Гончарука, виписували собі величезні премії по кілька сотень тисяч гривень.

Одним з наслідків гучного скандалу стало рішення щомісяця публікувати зарплати членів Кабміну на урядовому порталі.

Нагадаємо, раніше ми писали про те, що в Україні за підсумками 2019 року дохід на душу населення склав 9,7 тисяч доларів. У сусідній Польщі цей показник майже в чотири рази більший.

У Національному банку України підрахували, що протягом 2020 року треба сплатити за зовнішніми боргами грошову суму, яка становить майже 10 відсотків ВВП.