Робота і вакансії в Таллінні

Естонія – це одна з найуспішніших країн пострадянського простору. Завдяки грамотним діям місцевої влади в економічній, фінансовій і соціальній сфері, невелика прибалтійська держава в порівняно короткі терміни підвищила рівень життя естонських громадян і створило сприятливі умови для залучення кваліфікованих трудових мігрантів і підприємців, які ведуть досить прибутковий бізнес в Естонії. Значною мірою цьому сприяє відсутність корупції, прозорі закони та ефективна податкова політика.

Робота в Таллінні

Діловий, економічний, політичний, культурний і науковий центр Естонії – це столиця Таллінн. Розташоване місто в північній частині країни на березі Фінської затоки. Дуже комфортне місце для проживання та здійснення професійної діяльності. Робота в Таллінні для українців у 2017 році – це хороший спосіб поповнення сімейного бюджету та імміграції в Європейський союз на постійне проживання. Причому шанси на працевлаштування мають фахівці різних професій – від програмістів до працівників сільського господарства.

ЗМІСТ

  1. Специфіка трудової міграції в Таллінн
  2. Як знайти роботу в Таллінні. Пошук вакансії.
  3. Вакансії та зарплата в Таллінні в 2017 році

Специфіка трудової міграції в Таллінн

Щорічно в Таллінні проводиться безліч спортивних і культурних заходів, включаючи художні виставки, концерти джазової та класичної музики. Любителі розваг іншого роду знайдуть в столиці багато нічних клубів, барів і ресторанів. Для постійних жителів Таллінна та естонських громадян в місті функціонує мережа безкоштовного громадського транспорту. У багатьох муніципальних школах навчання ведеться російською мовою. Клімат в Естонії цілком сприятливий і звичний іноземцям з країн СНД. Літо тепле, а зима помірно холодна.

За офіційними даними, населення Таллінна в 2017 році становить 443,6 тисячі осіб. Це близько третини всіх жителів Естонії (1,3 млн). Від’ємний природний приріст – одна з головних проблем країни. За великим рахунком поповнення населення в столиці за останні кілька років обумовлено припливом іноземців, які зуміли знайти роботу в Таллінні або мали інші причини для переїзду.

Цікаво, що національний склад столичного регіону представлений таким чином:
  • Естонці – 53,2%
  • Росіяни – 38%
  • Українці – 3,4%
  • Білоруси – 1,7%
  • Інші – 3,7%

Попри одну офіційну мову – естонський, в Таллінні широко поширені російська та англійська, трохи менше фінський і німецький. При плануванні трудової міграції це потрібно враховувати. Серед іноземних мов у роботодавців в пріоритеті англійська. Безробіття в Таллінні в 2017 році близько 5-6%.

Найбільше вакансій в Естонії відкрито в сфері виробництва, торгівлі та освіти. Найменша кількість робочих місць пропонується в сільському господарстві та будівництві. У будь-якому випадку близько 63% всіх відкритих позицій в Естонії зосереджено саме в Таллінні.

Етапи трудової міграції в Таллінн

  1. Пошук вакансії.
  2. Укладання трудового договору.
  3. Отримання дозволу на роботу.
  4. Відкриття робочої візи.
  5. Оформлення посвідки на проживання.

У більшості випадків іноземцям з третіх країн, включаючи українців, для офіційного працевлаштування в Таллінні доводиться виконувати всі перераховані вище дії. За естонськими законами пільгові умови (без дозволу на роботу) мають обмежену кількість претендентів з-за кордону, наприклад, власники Блакитної карти ЄС, випускники естонських закладів освіти, науковці та викладачі, фахівці вищої категорії або сезонні робітники. Термін розгляду заяв на отримання виду на проживання в Естонії не перевищує 60 днів.

Як знайти роботу в Таллінні. Пошук вакансії.

Головні труднощі для українців при пошуку вакансії в Таллінні в 2017 році полягає в конкуренції з місцевими жителями та європейцями, багато з яких в останні роки не проти підзаробити в естонській столиці. Тим більше що спеціальних дозволів для працевлаштування громадянам ЄС не потрібно. Ускладнює завдання претендентам з країн СНД і вельми обмежена кількість доступних робочих місць. Тому з високою часткою ймовірності знайти роботу в Таллінні швидко не вийде.

Шукайте будь-яку можливість вийти на естонського роботодавця або велику міжнародну компанію безпосередньо. Складіть грамотне резюме та супровідний лист. Виділіть свої конкурентні переваги, унікальні навички та досвід. Обов’язково відвідайте Таллінн як турист. Якщо знайомі або родичі в цьому місті або країні не проживають, то постарайтеся налагодити ділові контакти з трудовими мігрантами або російськомовними жителями самостійно. Більша частина вакансій в Таллінні передається, як то кажуть, «з вуст в уста». Будьте активні не тільки при відвідуванні Естонії, а й у своїй країні. Аналізуйте інформацію в інтернеті. Заходьте на тематичні форуми, групи в соціальних мережах і спеціалізовані сайти. Один з головних чинників успішного пошуку роботи в Таллінні – це особисті професійні якості претендента, в першу чергу, пов’язані з утворенням і мовними навичками.

  • Освіта. Офіційна робота в Таллінні, особливо на позиціях, що вимагають високої кваліфікації та досвіду, має на увазі наявність у претендента з-за кордону відповідного рівня освіти. Оптимальний варіант полягає в навчанні в престижному вузі Естонії. Наприклад, в Талліннському технічному університеті, який вважається одним з кращих навчальних закладів в Прибалтиці.

Для перевірки визнання закордонного диплома відвідайте державний портал eesti.ee, на якому також можна ознайомитися з переліком регульованих професій, недоступних іноземцям без спеціальної освіти та достатнього досвіду. Зокрема, це відноситься до багатьох категорій технічних фахівців, деяким водіям, працівникам медичної та соціальної сфери. Такий крок дозволить більш реально оцінити можливість знайти роботу в Таллінні в 2017 році.

  • Мова. У Таллінні проживає досить багато російськомовних громадян. Це факт. Проте при найманні іноземця місцеві роботодавці одним з головних умов висувають володіння естонською або англійською мовою на хорошому рівні. Знання тільки російського значно знижує шанси при пошуку високооплачуваної вакансії в Таллінні. Можливо, вдасться знайти робоче місце, яке не потребує особливої ??кваліфікації та частою комунікацією з людьми в процесі трудової діяльності. 

Вакансії та зарплата в Таллінні в 2017 році

Зарплата фото

За рівнем заробітних плат Естонія перевершує багато країн Європейського союзу. В середньому по країні працівники отримують близько 900 євро на місяць після сплати податків. У столиці цифри трохи вище. Середня зарплата в Таллінні в 2017 році становить близько 1000-1200 євро. Згідно із законом кваліфіковані іноземні фахівці не можуть отримувати менше ніж 1321 євро (з урахуванням податків).

Мінімальна оплата праці естонських працівників за останні три роки збільшилася на 150 євро і сьогодні дорівнює 470 євро в місяць. Досвідчені закордонні фахівці, включаючи українців і білорусів, можуть знайти вакансії в Таллінні з окладом більше ніж 2-2,5 тисяч євро. Найбільше в Естонії отримують фінансисти, страховики та програмісти.

Таллінн входить в 10-ку «цифрових міст» планети. За рівнем розвитку інформаційних технологій Естонія може дати фору найбільшим країнам Європи та всього світу. До речі, мало хто знає, що супер популярний спосіб спілкування через інтернет Skype був розроблений завдяки естонським програмістам.

Сьогодні до 44% співробітників люксембурзької компанії Skype Limited працює в Естонії, в основному в Таллінні. В цілому талановиті фахівці в сфері IT і творці перспективних стартапів можуть розраховувати на успішну кар’єру в великих талліннських і міжнародних компаніях.

Зверніть увагу на таких естонських роботодавців, як Pipedrive, AdCash, Swedbank, Ericsson, Eesti Energia, Microsoft і H & M. Крім сфери інформаційних технологій, вакансії в Таллінні для українців у 2017 році доступні для інженерів і будівельників різної спеціалізації, медичних працівників, викладачів і вчених.

Однозначно, більше шансів знайти робоче місце з високою заробітною платою мають досвідчені технічні фахівці. Іноді зустрічається робота в Таллінні в сфері некваліфікованої праці, наприклад, потрібні водії та сезонні працівники в галузі сільського господарства і туризму.