Бізнес в Естонії

Бізнес-імміграція до Естонії в 2017 році – це відмінна можливість для громадян пострадянського простору, наприклад, українців вийти на світові ринки товарів і послуг, максимально ефективно інвестувати кошти та переїхати жити в розвинену європейську країну. Принаймні, естонська влада робить все необхідне для залучення підприємців з-за кордону. В Естонії хороша інфраструктура, створені спеціальні бізнес-програми для інвесторів, проводиться грамотна бюджетно-податкова політика.

Естонія входить до складу Європейського союзу з 2004 року, у 2011 приєдналася до зони євро. Основними торговими партнерами є Швеція, Фінляндія, Німеччина, Литва і Латвія. Левову частку експорту складають електрообладнання, вироби з деревини, машини, мінеральне паливо. Рівень безробіття в Естонії в 2017 році не перевищує 5,6%, а інфляція практично відсутня.

бізнес в естонії

Особливе місце в структурі економіки займають інформаційні технології та телекомунікації. Багато експертів вважають Естонію самою прогресивною країною світу за темпами розвитку IT-сектора. Наприклад, до 99% операцій в естонській банківській сфері виробляються в електронному вигляді. Жителі навіть найвіддаленіших міст і сіл мають доступ до інтернету.

Місцева влада стверджує, що зареєструвати естонську компанію в інтернеті можна протягом 15 хвилин. Відповідно інші операції, пов’язані з веденням бізнесу в Естонії, припустимо, подача податкових декларацій, також здійснюються онлайн. Університети Естонії пропонують якісну і престижну освіту. Випускники мають хороші шанси знайти роботу в естонських компаніях або працевлаштуватися в будь-якій країні ЄС.

В Естонії проживає трохи більше ніж 1,3 млн жителів, близько третини з яких вільно володіють російською мовою. Далі, поговоримо про те як відкрити бізнес в Естонії в 2017 році, ознайомимося з процедурою реєстрації компанії, позначимо доступні форми власності, актуальні ставки податків і перелік документів для отримання естонської бізнес-візи.

ЗМІСТ

  1. Як відкрити бізнес в Естонії
  2. Реєстрація компанії в Естонії
  3. Форми власності для бізнесу в Естонії
  4. Податки в Естонії в 2017 році
  5. Бізнес-віза в Естонію

Як відкрити бізнес в Естонії

Естонське законодавство не передбачає будь-яких особливих обмежень для ведення бізнесу на території країни іноземцями. Навіть навпаки, закордонні підприємці мають рівні права з місцевими громадянами в отриманні різноманітних пільг, субсидій або кредитів, в тому числі й від фінансових установ ЄС.

Все це робить бізнес-клімат в Естонії максимально сприятливим і привертає велику кількість іноземних інвесторів. У країні функціонують представництва найбільших міжнародних компаній, наприклад, Swedbank, Deutsche Post DHL і Ericsson. До речі, всесвітньо відомий інтернет-сервіс SKYPE був розроблений в Естонії.

Естонці – це північний народ, з особливим темпераментом, способом мислення і культурою. У своїй масі населення високоосвічених, велика частина громадян володіє англійською мовою. Бізнес в Естонії для білорусів чи українців не стане настільки складним заходом в плані тривалої адаптації та звикання до ментальних відмінностей.

Для ведення гнучкого та ефективного бізнесу в Естонії підприємці отримують спеціальні ID-карти, які дозволяють здійснювати будь-які банківські та фінансові операції онлайн. Іноземні бізнесмени з країн СНД, які бажають зареєструвати естонську компанію і постійно перебувати в країні з метою здійснення підприємницької діяльності зобов’язані отримати довгострокову візу та оформити вид на проживання в Естонії.

Якщо купити бізнес в Естонії або відкрити нову фірму і показати зацікавленість у розвитку компанії це буде достатньою підставою для надання дозволу на проживання. Зазвичай список документів готується заздалегідь і подається в естонське консульство в країні іноземця. Спочатку видається тимчасовий дозвіл на проживання з максимальним терміном дії до 5 років. Після цього можна оформити статус постійного жителя, а 8 років проживання в країні дозволять отримати громадянство Естонії.

Процедура і вартість реєстрації компанії в Естонії

Реєстрації компанії фото

За версією агентства Doing Business у 2017 році з 190 країн світу за доступністю відкриття і легкості ведення бізнесу Естонія займає 12-е місце. Це кращий показник не тільки серед прибалтійських країн, а й багатьох інших розвинених держав Європи. Наприклад, в цьому рейтингу Естонія випереджає Ірландію, Австрію та Ісландію. Всього на один пункт поступається Німеччині.

В електронному вигляді процедура реєстрації естонської компанії може бути проведена максимально швидко, буквально протягом декількох годин. Робиться це через спеціальний сервіс – ettevotjaportaal.rik.ee. Однак в цьому випадку потрібна наявність спеціальних ID-карт, які не завжди є в іноземних підприємців. Але навіть звичайний процес реєстрації через нотаріуса займає не більше 3 днів.

Основні етапи реєстрації бізнесу (компанії) в Естонії

  1. Вибір і реєстрація в комерційному регістрі унікального найменування компанії. Робиться це онлайн і безкоштовно через спеціалізований сайт – ariregister.rik.ee.
  2. Підготовка та перевірка нотаріусом реєстраційних документів компанії – статут, меморандум асоціації, установчий договір, особисті дані власників, виписка з банку про сплату статутного капіталу, інформація про види діяльності, контактні дані, свідоцтво про сплату державного мита (145 євро) і інші відомості відповідно до місцевого закону. Якщо документація в порядку нотаріус, послуги якого оплачуються окремо, реєструє нову компанію в комерційному регістрі.
  3. Реєстрація компанії як платника ПДВ в органах податкової служби. Ця норма є обов’язковою при річному обороті понад 16 тисяч євро на рік.
  4. Реєстрація співробітників в так званій Лікарняної каси. Своєрідна альтернатива реєстрації в фондах соціального страхування.
  5. Отримання ліцензій для ведення бізнесу в Естонії, якщо вид діяльності цього вимагає. Наприклад, в разі створення компанії в сфері туризму, охорони здоров’я, транспорту, громадського харчування та деяких інших сферах.

Форми власності для бізнесу в Естонії

Вибір форми власності для компанії в Естонії – це один з перших кроків, що здійснюються ще до реєстрації бізнесу. Коротко розглянемо основні та найпопулярніші види підприємств, доступні іноземцям.

Приватна компанія з обмеженою відповідальністю (Osaühing). Може бути засноване одним або декількома як фізичними, так і юридичними особами. Мінімальні вимоги до статутного капіталу – 2,5 тисячі євро, які вносяться в грошовій або повністю негрошовій (майнової) формі. Управління здійснюється радою директорів, що складається з мінімум однієї фізичної особи. Відповідальність акціонерів або засновників компанії пропорційна вкладам, а сама компанія відповідає за своїми зобов’язаннями повним обсягом активів. Номінальна вартість однієї акції може становити 1 євро.

Товариство з обмеженою відповідальністю (Aktsiaselts). Мінімальні вимоги до статутного капіталу – 25 тисяч євро, а номінальна вартість акції 0,1 євро. Обов’язково повинні бути створені правління, наглядова рада й призначений аудитор. Дозволяється реєстрація компанії на одне або кілька фізичних і юридичних осіб. Відповідальність акціонерів пропорційна вкладам, а фірма відповідає за зобов’язаннями всіма активами, що знаходяться у власності компанії.

Приватний підприємець (Füüsilisest Isikust Ettevõtja). Ідеальний варіант для ведення малого бізнесу в Естонії. Відсутні вимоги до мінімального капіталу, спрощена система податкового та бухгалтерського обліку, реєстрація дозволяється на одне або кілька приватних осіб, наприклад, спільно займатися підприємницькою діяльністю можуть члени сім’ї. Відповідальність за зобов’язаннями накладається на все особисте майно бізнесмена.

Податки в Естонії в 2017 році

Крім інших незаперечних переваг, бізнес-імміграція до Естонії приваблює однією з найліберальніших, гнучких і простих податкових систем у світі, з низькими процентними ставками. Головна відмінність полягає у відсутності корпоративного податку на прибуток підприємств. Тобто, за ставкою прибуткового податку в 20% обкладається тільки сума розподільного (дивіденди), а не реінвестованого прибутку.

Ставки основних податків в Естонії в 2017 році такі:

Корпоративний податок на прибуток – 20%, тільки в разі розподілу прибутку.

ПДВ – платиться при обороті понад 16 тисяч євро на рік. Основна ставка 20%. Для деяких видів діяльності передбачені знижені ставки 9 і 0%.

Прибутковий податок – 20%.

Соціальні внески – 33%

Страхові внески до фондів безробіття – 1,6% платить працівник і 0,8% роботодавець.

Пенсійні внески – 2% (платить працівник).

Бізнес-віза в Естонію

Як уже згадувалося раніше в статті для ділових поїздок або переїзду в Естонію на постійне проживання підприємцям з країн СНД, наприклад, українцям, необхідно отримати бізнес-візу в естонському Консульстві в своїй країні. Зазвичай оформляється довгострокова віза (тип D), що дозволяє перебувати на естонській території безперервно протягом півроку, а в цілому дозволяється безперешкодно відвідувати країну протягом 12 місяців.

Документи на бізнес-візу в Естонію в 2017 році

  1. Заповнена анкета на візу з вклеєною фотографією.
  2. Оригінал закордонного паспорта з мінімум двома порожніми сторінками та датою закінчення не менше 3 місяців після закінчення терміну дії візи.
  3. Копія внутрішнього паспорта (сторінки з основними даними та пропискою).
  4. Кольорова фотографія (3,5 х 4,5 см).
  5. Медична страховка з покриттям не менше 30 тисяч євро.
  6. Документальне підтвердження реєстрації бізнесу в Естонії або офіційне запрошення від ділових партнерів.
  7. Доказ наявності достатніх коштів для проживання в Естонії.
  8. Квитанція про оплату державного мита (80 євро). Громадяни України та Білорусі цей внесок не сплачують.

В кожному окремому випадку співробітники дипломатичного відомства Естонії залишають за собою право вимагати додаткові документи.