Робота і вакансії в Тайвані

Тайвань – це острівна держава в східній частині Азії, розташована на північ від Філіппін і зовсім поруч (150 км) на схід від Китаю. Омивається водами трьох азіатських морів і Тихим океаном. Попри політичні розбіжності з Китайською Народною Республікою, на протязі останніх декількох десятків років економіка країни бурхливо розвивається.

Поряд з Гонконгом, Південною Кореєю та Сінгапуром, де рівень життя і темпи економічного зростання дуже високі, Тайвань входить до складу чотирьох так званих азіатських тигрів. Та й територіальні претензії самого Китаю не особливо заважають країнам нарощувати взаємовигідні торговельні відносини.

робота в Тайвані

Сьогодні Тайвань вважається одним зі світових лідерів у сфері випуску високотехнологічної продукції. Сільськогосподарська галузь вже багато років не є пріоритетним джерелом наповнення бюджету, хоча як і раніше важлива. У країні розвивається нафтохімія, металургія, машинобудування, текстильна промисловість, фінансовий ринок, туризм і в цілому сфера послуг.

Практично в кожному з перерахованих вище напрямків знайдеться робота в Тайвані для українців та інших іноземців у 2017 році. Крім того, в країну приходить велика кількість закордонних інвестицій і функціонує безліч міжнародних компаній. Все це створює сприятливі умови для працевлаштування в Тайвані про що і поговоримо далі в статті.

ЗМІСТ

  1. Особливості трудової міграції в Тайвань
  2. Як виїхати на роботу в Тайвань
  3. Робота в Тайвані без посередників. Пошук вакансії.
  4. Вакансії та зарплата в Тайвані в 2017 році

Особливості трудової міграції в Тайвань

У Тайвані досить високий рівень життя і хороші зарплати. На більшій частині території переважає тропічний і субтропічний клімат, з червня по серпень проходить сезон дощів, досить часто виникають тайфуни. В країні красива природа, з безліччю унікальних заповідників, гарячих джерел і доглянутих пляжів.

Жителі Тайваню дуже гостинні та приязно ставляться до іноземців. Тайські міста просякнуті традиційною китайською культурою, відрізняються сучасним стилем і розвиненою інфраструктурою, яка не поступається успішним західним країнам.

Попри хороші умови для життя, безпосередньо робота в Тайвані для українців пов’язана з низкою труднощів і законодавчих обмежень, більш того, в країні все ще існує багато невирішених проблем. Населення Тайваню в 2017 році становить близько 23,5 млн чоловік, при цьому робоча сила налічує близько 11,6 млн.

Велику конкуренцію на місцевому ринку праці створюють працівники з інших азіатських країн, для яких мовний бар’єр не настільки значний. Офіційна мова в Тайвані – путунхуа (китайський), також поширені деякі інші китайські діалекти. Багато тайців вільно володіє англійською, особливо в діловій сфері.

До основних проблем країни можна віднести низький рівень народжуваності і як наслідок старіння населення. Безробіття в Тайвані в 2017 році не перевищує 4%, але серед молоді цей показник більше ніж 12%. На темпи розвитку країни впливають дипломатична ізоляція та уповільнення зростання економіки Китаю.

Як виїхати на роботу в Тайвань

Для успішного працевлаштування в Тайвані закордонному претендентові необхідно виконати базові умови місцевих роботодавців:
  • Вища освіта
  • досвід
  • Рівень кваліфікації (особливі навички)
  • Володіння англійською мовою
  • Гарне здоров’я

Це основні вимоги, які допоможуть у пошуку вакансії в Тайвані. Для офіційного працевлаштування іноземець повинен попередньо отримати дозвіл на роботу, яке видає Рада у справах праці Тайваню (CLA). Професійна діяльність без цього документа гарантує здобувачеві великий штраф, депортацію й подальшу заборону на зайнятість в цій країні. Оформленням дозволу на роботу зазвичай займається тайський роботодавець, тому вакансія повинна бути знайдена ще до переїзду в Тайвань.

На законодавчому рівні в Тайвані встановлений перелік робочих місць, на які можуть розраховувати іноземці в першу чергу. Тобто дозвіл на роботу отримати набагато легше.

  • Володарі технічних професій.
  • Спортсмени та спортивні тренери.
  • Керівники іноземних компаній.
  • Представники релігійної сфери та діячі мистецтв.
  • Шкільні вчителі та викладачі іноземних мов.
  • Працівники торгових морських суден.
  • Деяким іноземним фахівцям дозвіл на роботу в Тайвані не потрібно.
  • Подружжю постійного жителя або громадянина Тайваню.
  • Викладачам, вченим і науковим працівникам для працевлаштування в акредитованих університетах або урядових установах Тайваню.

Максимальний термін дії дозволу на працевлаштування становить 3 роки, після чого протягом 4 місяців може бути продовжено. У разі зміни робочого місця документ оформляється заново. Після отримання дозволу на роботу в дипломатичному тайванському відомстві в своїй країні оформляється віза в Тайвань с правом на працевлаштування. Потім на тайської території подається заява на Resident Certificate (ARC), іншими словами, вид на проживання.

Більш детальну інформацію про порядок переїзду можна отримати на офіційному сайті Національного агентства з питань імміграції Тайваню – immigration.gov.tw.

Робота в Тайвані без посередників. Пошук вакансії.

Пошук вакансії фото

В першу чергу, не варто розраховувати на некваліфіковану працю в Тайвані, охочих знайти роботу в цій сфері більш ніж достатньо. Переважна більшість місцевих роботодавців вимагають вільного володіння англійською мовою, без цього пошук вакансії в Тайвані вельми обмежений. Особливо у великих міжнародних компаніях. Адже саме тут іноземці мають найбільше шансів на працевлаштування.

Для багатьох транснаціональних корпорацій, що діють в Тайвані процес оформлення дозволів на роботу для іноземців суттєво спрощено, а іноді й зовсім зняті будь-які обмеження. Робота в Тайвані для українців в подібних компаніях у 2018 році, перш за все, пов’язана з високотехнологічним сектором. В основному філії розташовані в великих містах країни – Гаосюн, Тайчжун, Синьчжу і столиці Тайваню – Тайбеї. На базі цих міст в країні створені спеціальні наукові парки, об’єднані в три великі секції. Вагома частина трудових мігрантів, які володіють технічними професіями, знаходить вакансії в Тайвані на території таких парків.

Ідеальний варіант для іноземця знайти роботу в Тайвані – це переїзд в тайське представництво або філію в рамках однієї компанії. Наприклад, в разі початкового працевлаштування в Сінгапурі або при наявності досвіду роботи в Гонконзі. Якщо такий варіант недоступний, можна звернутися до роботодавця безпосередньо через офіційний сайт. Приклади великих компаній в Тайвані – China Steel Corporation, IBM, Anadigics Inc., HBSC, Taiwan Sugar Corporation.

Відвідайте Тайвань як турист. Озирніться на місці, спробуйте налагодити ділові зв’язки, в крайньому випадку просто відпочиньте та оцініть умови життя в країні. Відвідуйте тематичні форуми та групи в соціальних мережах. Шукайте інформацію про вакансії в Тайвані на спеціалізованих сайтах в інтернеті, залишайте резюме і лаконічне супровідний лист. Увійдіть у професійній соціальній мережі – linkedin.com.

Вакансії та зарплата в Тайвані в 2017 році

Нагадаємо, що іноземці з країн СНД, включаючи громадян України, за рідкісним винятком, можуть розраховувати на вакансії в Тайвані тільки в області кваліфікованої праці. Причому досвід роботи та професійні навички мають вирішальне значення. В цілому більшість тайванців (59%) зайняті в сфері послуг, близько 36% працюють в промисловості та 5% припадає на сільське господарство.

Середня зарплата в Тайвані в 2017 році становить 45713 тайванських доларів в місяць, що еквівалентно 1 350 євро. Офіційна щомісячна мінімальна оплата праці дорівнює 21009 місцевим доларам або 620 євро. Залежно від позиції закордонні співробітники міжнародних компаній можуть розраховувати на гідні оклади в 2,5-3,5 тисячі євро на місяць і вище.

Вакансії в Тайвані для українців у 2017 році доступні в сфері інформаційних технологій і електроніки, страхування, фінансів і банківської справи, потрібні менеджери та маркетологи. До дефіцитних професій відносять керівників компаній, досвідчених інженерів і в принципі кваліфікованих технічних фахівців для роботи в промисловому секторі. Просунуте володіння англійською дозволить знайти роботу в Тайвані в галузі туризму та викладанні іноземних мов.