Вища освіта і університети в Естонії

Навчання в одному з вузів Естонії дозволить іноземцю, у тому числі, українцю, отримати якісні знання і престижний диплом, що визнається у більшості країн світу. Останні роки ця прибалтійська країна, з населенням трохи більше 1,2 млн. чол., динамічно розвивається, особливо у сфері інформаційних технологій, телекомунікацій та виробництві електроніки. В країні існує дефіцит кваліфікованих фахівців, тому після закінчення навчання є усі шанси знайти роботу в Естонії  або відкрити власний бізнес.

vyshcha osvita i universytety yestoniyi

Близько третини естонських громадян вільно володіють російською мовою, крім того, значна частина місцевих жителів має глибокі знання з англійської. В країні високий рівень доходу, вільна ринкова економіка і гарна природа. Навчання в університеті Естонії значно спростить процес імміграції до Європи на постійне проживання і при бажанні стане початковим етапом на шляху до естонського громадянства або оформлення паспорту іншої європейського держави.

ЗМІСТ

 

  1. Вища освіта в Естонії
  2. Як вступити до вузу Естонії
  3. Вартість навчання і життя в Естонії
  4. Кращі університети Естонії

Вища освіта в Естонії

Незважаючи на скромні розміри країни, щорічно в Естонію приїздить велика кількість іноземних студентів. Наприклад, в навчальному році 2016/2017 до естонських вузів вступило близько 4000 молодих людей з-закордону, в тому числі з Росії і України. університети Естонії пропонують більше 130 програм англійською, також є кілька курсів російською. Всього в естонських вищих навчальних закладах навчається понад 60 тисяч студентів.

Система вищої освіти Естонії складається з 25 навчальних закладів, в 9 з яких доступно навчання англійською мовою.

Сруктура естонських вузів:

  • Державні університети (6)
  • Державні професійні університети (8)
  • Приватні університети (1)
  • Приватні професійні університети (8)
  • Громадські професійні установи (2)

vyshcha-osvita-v-yestoniyi

 Вища освіта в Естонії повністю відповідає європейським стандартам і побудована на системі кредитів (ECTS). Один кредит дорівнює 26 годинам роботи студента. Навчальні заклади пропонують наступні ступені:

  1. Бакалавр . термін навчання 3-4 року (180-240 кредитів);
  2. Магістр . термін навчання 1-2 року (60-120 кредитів);
  3. доктор . термін навчання 3-4 року (180-240 кредитів)

В університетах Естонії, що надають вищу професійну освіту, необхідно провчитися протягом 3-4, 5 років, за які потрібно набрати 180-270 кредитів. Деякі зі спеціальностей, наприклад, медичні, можуть передбачати більш тривалий термін навчання. Навчальний рік в вузах Естонії складається з двох семестрів:

  • осінній (вересень-січень)
  • весняний (лютий-червень)

Як правило, наприкінці кожного семестру студенти здають іспити як в письмовій, так і в усній формі.

Як вступити до вузу в Естонії

Залежно від вузу і програми навчання, процедура вступу, вимоги до іноземців, вартість і кінцеві терміни подачі заявок можуть відрізнятися. Тому необхідно заздалегідь ознайомитися з умовами для зарахування, підготувати документи і звернутися безпосередньо в обраний навчальний заклад. Виділимо основні вимоги для вступу до  університетів Естонії, зокрема, для росіян і українців.

universytety-yestoniyi

  1. Кваліфікація . Атестат про середню освіту або диплом про закінчення закордонного вузу повинні відповідати естонським вимогам. Перевірити відповідність освітніх сертифікатів в Естонії можна, на спеціальному сайті
  2. Мова. Для вступу до естонських вузів за програмою навчання  англійською необхідно підтвердити достатні для навчання навички володіння мовою. Зазвичай приймаються міжнародні сертифікати – IELTS і TOEFL.
  3. Особливі вимоги. Кожен вуз може висунути додаткові умови для зарахування іноземного студента, у вигляді проходження іспитів, тестів, співбесіди, а також затребувати іншу інформацію, наприклад , надати портфоліо або есе.

Більшість естонських вузів завершують прийом заявок до 15 квітня або 1 травня, іноді терміни подовжують. Зареєструвати заявку можна, через спеціальний сайт – estonia.dreamapply.com. важливо пам’ятати, що обов’язковим етапом для студентів з країн СНД є оформлення візи і виду на проживання в Естонії.

Для цього потрібно звернутися в естонське консульство в своїй країні. Зазвичай це робиться після надання підтвердження про зарахування в конкретний університет. Спочатку вид на проживання видається на рік і вимагає подальшого щорічного продовження. Після переїзду до Естонії протягом місяця необхідно пройти реєстрацію за місцем проживання.

Вартість життя і навчання в Естонії

Нажаль, безкоштовна вища освіта в Естонії для іноземців, наприклад для українців є, практично недоступною. Крім того, плата за навчання може відрізнятися в залежності від громадянства студента, тобто паспорт однієї з країн ЄС сприяє скороченню витрат на навчання в естонських вузах

Так чи інакше, чимало університети приймають студентів за програмами обміну, видають гранти і різні стипендії. Наприклад, для заявників з України, Білорусі або Молдови доступні стипендії по лінії міністерств іноземних справ. Також можна спробувати отримати урядову стипендію Естонії для іноземних студентів.

В середньому вартість навчання в університеті Естонії становить від 1500 до 7500 євро на рік. Окремі спеціальності, наприклад медичні або в області юриспруденції обійдуться дорожче, близько 11000 євро. В порівняно з іншими європейськими країнами витрати на проживання в Естонії цілком прийнятні. В цілому можна, укластися в суму до 500 євро на місяць.

На харчування буде достатньо 200 євро, а ціни за кімнати в студентських гуртожитках починаються від 100 євро, оренда квартири в приватному порядку відповідно буде дорожче, близько 300-400 євро. Під час навчання іноземні студенти можуть підробляти без будь-яких додаткових дозволів, а по закінченні вузу мають півроку для пошуку повноцінного робочого місця.

Кращі університети Естонії

Тартуський університет (University of Tartu)

Найстаріший вуз Естонії і один з перших вищих навчальних закладів в північно-східній Європі Тартуський університет був заснований в далекому тисяча шістсот тридцять другому році.

Сьогодні це найбільший науково-дослідний центр країни, що пропонує великий перелік академічних навчальних програм, 18 з яких повністю  англомовні. Адміністрацією вузу підписані угоди про співробітництво з 69 університетами з 26 країн світу. сьогодні в стінах навчального закладу проходить навчання понад 17 тисяч студентів, в тому числі більше 800 іноземців.

Освітній процес забезпечують більше 3,8 тисяч співробітників, з яких 1800 – це академічний персонал, включно з 190 професорами. У структуру вузу входять 9 факультетів і 4 коледжі, величезна бібліотека, медичні клініки і сучасні спортивні споруди. Найбільш популярні напрямки навчання – це медицина, інформатика, економіка і соціальні науки. прийом документів закінчується 1 і 15 квітня, в залежно від мови навчання. Середня вартість навчання становить від 3 до 11 тисяч євро на рік.

Таллінський технічний університет (Tallinn University of Technology)

universytety- yestoniyi-tallin

Найпрестижніший вуз з підготовки кваліфікованих технічних фахівців не тільки в Естонії, але і у всій Прибалтиці було засновано у 1918 році. Випускники Талліннського технічного університету повністю підготовлені до виконання найскладніших завдань у галузі інженерії, медицини, інформаційних технологій, бізнесу і інших напрямків. Диплом університету дозволить побудувати успішну кар’єру як в Естонії, так і у багатьох інших розвинених країнах світу.

Сьогодні Таллінський технічний університет володіє сучасною інфраструктурою, що дозволяє студентам максимально ефективно проводити навчання і вести активний спосіб життя. До структури вузу входять 15 корпусів, 8 факультетів і 4 коледжі. Освіту здобувають більше 14 тисяч студентів, з яких близько 600 іноземців з 60 країн світу. навчальний процес забезпечують понад 2 тисячі співробітників. Залежно від програми останній термін подачі заявок з 27 червеня по 15 липня. На математичні спеціальності до 2 квітня.

Таллінський університет (Tallinn University)

Новітня історія вузу починається у 2005 році, проте, історичною датою заснування навчального закладу вважається 1919 рік. Цей вуз входить до трійки найбільших університетів Естонії. Нині у вузі навчається до 9 тисяч студентів і працює близько 850 співробітників, у тому числі 420 чоловік професорсько-викладацького складу. Основні напрямки навчання – це гуманітарні і соціальні науки. Університет лідирує серед навчальних закладів країни з підготовки кваліфікованих педагогічних кадрів.

В структуру Талліннського університету входять 6 коледжів, 19 інститутів, музеї, бібліотеки, сучасні спортивні комплекси, також, активно діють студентські клуби за інтересами. Наприклад, з театрального мистецтва, фотографії, культури або бізнесу. Вуз співпрацює з 250 навчальними закладами світу. До послуг іноземних студентів безліч підготовчих курсів, у тому числі і мовних як у літній, так і зимовий періоди.