Вища освіта й університети Південної Кореї

Сучасна Південна Корея має одну з найпотужніших економік в азіатському регіоні із високим рівнем розвитку передових технологій і інновацій. У країні дуже освічена та кваліфікована робоча сила, низький рівень безробіття та злочинності, відмінна інфраструктура та створені сприятливі умови для життя загалом. Корейський уряд всіляко стимулює приплив іноземних студентів, у тому числі шляхом впровадження нових стипендій та грантів, забезпечення місцями в гуртожитках, сприянням пошуку роботи в Південній Кореї як під час, так і після закінчення навчання.

вища освіта й університети Південної КореїНавчання в Південній Кореї для українців та інших іноземців дасть можливість отримати якісні знання, а престижний і шанований у всьому світі диплом значно спростить процес працевлаштування в Сеулі або інших великих корейських містах. Середні зарплати в Південній Кореї в 2017 році перевищували 2,5 тисячі доларів на місяць, а в столиці показники ще вищі. Крім того, це можливість вивчити корейську історію, культуру та традиції. Далі розглянемо особливості вищої освіти Південної Кореї та виділимо найкращі університети.

 ЗМІСТ

Вища освіта в Південній Кореї

За аналогією з Китаєм і Японією влада Південної Кореї ставить завдання щодо щорічного збільшення кількості іноземних студентів в місцевих вузах. До 2020 року ця цифра повинна досягти 200 тисяч осіб. Сьогодні в країні налічується понад 370 вищих навчальних закладів, які поділяються на університети й коледжі. У другому випадку період навчання зазвичай становить 2-3 роки, а навчальні програми спрямовані на отримання професійної освіти в конкретній галузі.

Університети Південної Кореї бувають трьох типів:

  • Національні (фінансуються урядом)
  • Державні (фінансуються регіональною владою)
  • Приватні (фінансуються власним коштом вузу)

Майже кожен південнокорейський вуз пропонує студентам три ступені:

  • Бакалавріат (4-6 роки)
  • Магістратура (2 роки і більше)
  • Докторантура (3 роки і більше)

Основна мова навчання в університетах Південної Кореї – корейська, але багато програм, особливо магістерські, викладаються англійською. Крім того, у більшості вузів доступні інтенсивні курси корейської мови для іноземних студентів тривалістю від 3-4 до 10-40 тижнів. Навчальний рік у Південній Кореї складається з двох семестрів тривалістю 16 тижнів кожен:

  • Весняний (з лютого-березня по червень)
  • Осінній (з серпня по січень)

Найпрестижнішими напрямками навчання в Південній Кореї для іноземців вважаються область інформаційних технологій, а також інженерні та медичні спеціальності.

Як вступити до університету Південної Кореї

У кожному виші Південної Кореї – власні вимоги до іноземних студентів щодо вступу, тому за точною інформацією необхідно звертатися безпосередньо до університетів через офіційні сайти. Зазвичай у спеціальних розділах зазначений перелік документів, і є можливість оформити заявку онлайн.

Для загального розуміння процедури виділимо головні умови.
  1. Атестат про повну загальну середню освіту з тривалістю навчання не менше 12 років або диплом вишу (як еквівалент).
  2. Знання англійської або корейської мовина достатньому для проходження навчання рівні. У першому випадку приймаються сертифікати TOEFL (79-80 балів) або IELTS (6,0 балів і більше), а в другому – тест на знання корейської мови TOPIK. Тестування проводиться 5 разів на рік (січень, квітень, липень, жовтень, листопад) і контролюється Національним інститутом міжнародної освіти при Міністерстві освіти, науки і техніки Республіки Кореї.
  3. Вступний іспит(тест) – College Scholastic Ability Test (CSAT). Тестування проходить щорічно в листопаді та містить ряд дисциплін залежно від обраної програми. Здебільшого для зарахування в корейський вуз результат CSAT має бути відмінним.
  4. Для переїзду в Південну Корею з метою навчання в університеті іноземець повинен отримати студентську візу D-2 у корейському Консульстві у своїй країні.

Нагадаємо, що стандартний навчальний рік у Південній Кореї починається в березні, а терміни подачі заявок спливають у вересні-листопаді. У деяких вишах допускається починати навчання у вересні. Попри те, що близько 25% курсів в університетах Південної Кореї читаються англійською, для більш швидкої адаптації та інтеграції в місцеве суспільство знання корейської хоча б на мінімальному рівні просто необхідне.

Вартість навчання в Південній Кореї

Плата за навчання в університетах Південної Кореї варіюється залежно від навчального закладу та курсу/програми. У національних і державних установах середня вартість становить близько 4000-9500 доларів на рік. У приватних корейських вишах за рідкісним винятком вчитися мінімум у півтора раза дорожче. Варто зазначити, що плата за навчання для громадян Південної Кореї та іноземців нічим не відрізняється. Найдорожче жити в столиці держави – Сеулі, особливо якщо самому орендувати квартиру.

Багато корейських університетів пропонують обдарованим іноземним студентам повноцінні стипендії, які покривають від 30 до 100% вартості навчання. Крім того, у країні існує ряд урядових програм для іноземців, які повністю або частково компенсують витрати на житло і навчання. Крім оплати за навчання, для комфортного проживання в Південній Кореї іноземцю буде потрібно не менше 800-1000 доларів на місяць на харчування та дозвілля.

Кращі університети Південної Кореї

У престижному міжнародному рейтингу кращих університетів світу QS World University Rankings 2018 перебувають 29 вишів із Південної Кореї, при цьому в першу сотню входять 4 вищі навчальні заклади цієї країни. Розглянемо топ-3 найкращих корейських університетів.

Сеульський національний університет (Seoul national University)

Сеульський національний університет фото

Найбільш великий і престижний вищий навчальний заклад Південної Кореї – Сеульський національний університет – був заснований в 1946 році. У рейтингу QS World University Rankings 2018 займає 36-те місце, яке ділить з одним із кращих японських вузів – Кіотським університетом. Два кампуси розташовані в центральній і південній частині Сеула. Структура університету містить 16 коледжів, 1 вищу і 10 професійних шкіл. Процес навчання 28,3 тисячі студентів забезпечують 2,6 тисячі викладачів. Корейську мову в стінах університету вивчають понад 4 тисячі іноземців, а 699 ??є студентами по обміну.

Вартість навчання – від 2 611 000 до 5 038 000 вон за семестр (2440-4710 доларів).
Офіційний сайт Сеульського національного університету – snu.ac.kr.

Корейський інститут передових технологій (KAIST)

Другий за розміром університет у Республіці Кореї розташований в місті Теджон, який багато хто називає науково-технічною столицею країни. Дата заснування Корейського інституту передових технологій – 1971 рік. Разом з університетом Мельбурна в рейтингу QS World University Rankings 2018 займає 41-ше місце. У складі вишу 5 коледжів, які готують першокласних фахівців, в основному в галузі інженерії. Сьогодні в стінах навчального закладу навчається трохи більше 10 тисяч студентів. У розпорядженні іноземців широкий перелік стипендіальних програм.

Вартість навчання – 3 433 000 вон за семестр (3210 доларів).
Офіційний сайт Корейського інституту передових технологій – kaist.edu.

Пхоханській університет науки і технології (POSTECH)

За версією багатьох авторитетних видань, Пхоханській університет науки і технології – це кращий приватний ВУЗ у Південній Кореї, розташований у місті Пхохан. Дата заснування – 1986 рік. У рейтингу QS World University Rankings 2018 займає 71-ше місце разом із відомим бельгійським вузом – Католицьким університетом Левена. Найгарніший кампус у центрі міста містить цифрову бібліотеку, сучасний спортивний комплекс, парк скульптур, розкішні сади та водойми. У структурі університету 11 факультетів, на яких навчається понад 3,5 тисячі студентів і викладає 281 професор.

Вартість навчання – 3 062 000 вон за семестр (2860 доларів).
Офіційний сайт Пхоханського університету науки і технології – postech.edu.