Данія схвалила таблетки проти Covid від Merck для пацієнтів із групи ризику

Данія схвалила противірусну таблетку Молнупіравір компанії Merck для пацієнтів із COVID-19 із групи ризику. Про це повідомляє Reuters.

Ліки все ще розглядаються Європейським агентством з лікарських засобів (EMA) для ширшого використання. Проте, зіткнувшись із зростаючим числом випадків коронавірусу, регулятор ЄС у листопаді рекомендував використовувати препарат у надзвичайних ситуаціях.

Оголошуючи про схвалення обмеженого використання в Данії, Кірстін Молле Харбое, головний лікар служби охорони здоров’я країни, сказала: “Минулого місяця Великобританія стала першою країною, що схвалила препарат Merck. Фармацевтична компанія стверджує, що вже підписала контракти на більш ніж 7 мільйонів курсів”.

EMA рекомендувало пацієнтам розпочати лікування таблеткою Merck, що продається в ЄС під брендом Lagevrio, протягом п’яти днів з моменту появи перших симптомів. Однак дані недавніх випробувань показують, що препарат знижує ризик госпіталізації та смерті лише приблизно на 30%.

Регулюючий орган ЄС також розпочав розгляд Paxlovid, конкурентного противірусного препарату від Pfizer, який, за словами виробника, знизив ймовірність госпіталізації або смерті у дорослих із ризиком тяжкої інфекції на 89% минулого місяця.