Мінфін: бюджет не виконано через зміцнення гривні

Різке зміцнення гривні і падіння імпорту товарів – головні причини того, що державний бюджет 2019 року в повному обсязі виконано не буде. Таку думку озвучили в міністерстві фінансів.

Зміцнення курсу гривні по відношенню до долара крім позитивних моментів для більшості українців, додало головного болю економістам і фінансистам. Адже таке зміцнення національної валюти призвело до того, що  грошей, що надходять до бюджету країни стало менше на 51 мільярд гривень.

Крім дуже міцної гривні у міністрів також винні низькі ціни на природний газ, невеликі обсяги імпорту, падіння виробництва тютюнових виробів. Все це разом «привело до більш низьких, ніж за планом, доходів загального фонду державного бюджету в січні-листопаді 2019 року».

У листопаді ситуація покращилася, оскільки нова митниця в перший місяць з початку роботи перевиконала план на 300 мільйонів гривень.

Нагадаємо, раніше ми писали про те, що починаючи з 1 січня, ціни на сигарети в середньому збільшаться на 20 відсотків. За пачку сигарет в середньому потрібно буде заплатити 45 гривень.

На думку економіста Данила Моніна, Національний банк України повинен вжити заходів, щоб вивести курс на рівень 27 гривень за долар, інакше проблем в економіці не уникнути.