Куліба: Якщо Путін вирішить, Росія може атакувати нас миттєво

За словами Міністра закордонних справ України, якщо Росія вирішить вторгнутися в Україну, це може статися дуже швидко.

“Путін ще не вирішив, чи проводити військову операцію”, – сказав Дмитро Кулеба в інтерв’ю CNBC: “Але якщо він вирішить, все відбудеться миттєво”.

За останні кілька місяців посилилися побоювання, що Росія планує вжити будь-яких військових дій проти України. Це було наслідком пересування російських військ уздовж кордону і дедалі агресивнішої риторики Москви щодо Києва.

«Російські війська все ще перебувають на нашому кордоні. У нас вони є на окупованих територіях Криму та Донбасу, і за нашими оцінками та оцінками наших партнерів Росія вже має можливість проводити наступальні операції в цьому регіоні. І ми бачимо, що вони продовжують нарощувати свої сили», – прокоментував Кулеба.

Він додав, що Україна зазнала нападу з боку Росії у 2014 році «на межі своєї сили», маючи на увазі анексію Криму. За його словами, якби Україна була членом НАТО, тоді «Путін задумався», і на сході України не було б «ні війни, ні руйнувань», і вдалося б уникнути загибелі тисяч людей.

На запитання, чи достатньо роблять союзники України, щоб допомогти, Кулеба сказав: «Поки що російські війська залишаються в Криму та на Донбасі, ніхто з нас не робить достатньо. Ми можемо судити лише за кінцевим результатом. І цим кінцевим результатом має бути виведення Росії. Проте все було б набагато гірше, якби ми не мали підтримки з боку наших партнерів, які продовжують вводити санкції щодо Росії».

Минулого тижня президент США Джо Байден поговорив зі своїм колегою Володимиром Путіним, попередивши російського лідера не нападати на Україну.

ЄС також стурбований «агресивною» позицією Росії щодо України та попередив Москву, що вона заплатить «високу ціну», якщо вторгнеться до країни.