Великобританія першою у світі схвалила таблетку Merck від COVID-19

Як повідомляє Reuters, Великобританія стала першою країною у світі, яка схвалила потенційно революційну противірусну пігулку проти COVID-19, розроблену спільно фармацевтичними компаніями Merck та Ridgeback Biotherapeutics для боротьби з пандемією.

Агентство з регулювання лікарських засобів та товарів медичного призначення Великобританії (MHRA) рекомендувало використовувати ліки молнупіравір якнайшвидше після позитивного результату тесту на COVID-19 та протягом п’яти днів з моменту появи симптомів.

Це перше оральне противірусне лікування COVID-19, яке схвалено до потенційного дозволу регулюючих органів у Сполучених Штатах. Радники зберуться цього місяця у Сполучених Штатах, щоб проголосувати за те, чи слід дозволити використання молнупіравіру.

Препарат, який називатиметься Lagevrio у Великій Британії, знаходиться під пильним наглядом, оскільки дані за останній місяць показали, що він може вдвічі знизити шанси смерті або госпіталізації для тих, хто найбільш схильний до ризику тяжкої форми COVID-19, при застосуванні на початку хвороби.

Британський уряд та Національна служба охорони здоров’я країни (NHS) спостерігатимуть, як проводитиметься лікування пацієнтам.

Минулого місяця Великобританія уклала угоду з Merck на надання 480 000 курсів молнупіравіру.

В окремій заяві Merck повідомила, що очікує випустити 10 мільйонів курсів лікування до кінця цього року, а також не менше 20 мільйонів буде вироблено у 2022 році.

При цьому акції американського виробника ліків зросли на 2,1%.