Росія розробляє зброю проти гіперзвукових ракет

Російські інженери розробляють ракету надвеликої дальності з повітряною базою, здатну перехоплювати високошвидкісні, в тому числі гіперзвукові, і маневруючі цілі. За повідомленням “Известий” з посиланням на джерела в російському військово-промисловому комплексі, вже завершені теоретичні дослідження зі створення такої ракети з розділеною боєголовкою.

За даними газети, Міністерство оборони в Москві прийняло рішення про винищувачі Міг – 31 і майбутніми ракетними системами перехоплення на великій дальності міг-41, здатними вражати гіперзвукові боєприпаси. Як тільки важкий авіаносець буде запущений, він пролетить кілька сотень кілометрів, потім ракети відокремляться від нього і зможуть самостійно виявити мету і атакувати її. Цей комплекс зможе найбільш ефективно використовуватися, якщо літак буде працювати в єдиному інформаційному просторі, додає видання.

У березні 2019 року президент Росії Володимир Путін поставив перед військово-промисловим комплексом країни завдання розробки засобів захисту від гіперзвукової зброї до того, як вони будуть створені за кордоном. Нова російська зброя, в тому числі гіперзвукова, була вперше представлена самим Путіним 1 березня 2018 року в його щорічному посланні парламенту, зазначає БТА.

За словами президента США Дональда Трампа, у США вже є надшвидкі ракети, але в сфері гіперзвуку Пекін випередив Москву і Вашингтон. “Незалежна газета” зазначає, що нова китайська ракета летить швидше російських ракет “Циркон”.

“Є підстави вважати, що американці наздоженуть Росію з точки зору такої зброї», – йдеться у випуску. Згідно з проектом бюджету Білого дому на 2021 фінансовий рік, адміністрація Трампа пропонує витратити 3,2 мільярда доларів на розробку гіперзвукових ракет. Тобто через два роки програма створення гіперзвукової зброї обійдеться Сполученим Штатам в суму, еквівалентну 10 відсоткам військового бюджету Росії, повідомляє Independent Newspaper.

Однак, за даними газети, Вашингтон більше боїться не Росії, а Китаю, чий військово-промисловий потенціал вдесятеро перевищує потенціал Російської Федерації.

На думку США, Китай не тільки не сильно відстав, але і обігнав Росію в розробці гіперзвукової зброї. Американське національне видання нещодавно повідомило, що під час випробувань Китайська ракета DF-ZF досягла швидкості, що перевищує 10 ударів. У листопаді американські ЗМІ повідомили, що Пекін проводить повторні випробування міжконтинентальної балістичної ракети DF-41, здатної нести кілька ядерних боєголовок. Експерти “Вашингтон Таймс «припускають, що в якості роз’єднуючих боєголовок китайці можуть використовувати гіперзвукові крилаті блоки, подібні до тих, які Росія монтує на своїх ракетних комплексах» Авангард”, продовжує Незалежна газета. Видання цитує слова директора розвідувального управління США Роберта Ешлі про те, що Китай планує подвоїти розмір свого ядерного арсеналу.

“У минулому році Китай провів більше випробувань балістичних ракет, ніж весь інший світ», – сказав американський генерал у своєму виступі в Інституті Хадсона, нагадує газета.