Росія стурбована новими ядерними ракетами на підводних човнах США

Росія стурбована рішенням американських військово-морських сил про розгортання ядерних ракет з низькою потужністю на підводних човнах, оскільки вони збільшують ризик обмеженої ядерної війни, повідомляє Reuters.

Заступник Міністра закордонних справ Сергій Рябков заявив, що розгортання боєголовок W76-2 в ім’я посилення стримування викликало велику заклопотаність з приводу ядерної стратегії Сполучених Штатів.

Рябков сказав, що російське переозброєння і «перспективні моделі військової техніки» означають, що американські боєголовки не є прямою загрозою російській безпеці, але все ж викликають стурбованість.

“Поява стратегічних носіїв малопотужних боєголовок означає, що аргументи, раніше висловлені американською стороною про можливе використання такого пристрою, тепер реалізуються у формі продукту».

«Це вказує на той факт, що США фактично знижують ядерний поріг, і що вони допускають можливість ведення обмеженої ядерної війни і перемоги в такій війні. Це вкрай тривожно”.

Побоювання Російської Федерації з приводу ядерної політики Сполучених Штатів зростають після виходу в серпні Вашингтона з важливої стратегічної угоди-договору про ядерні ракети середньої дальності, посилаючись на порушення з боку Росії. Наявність будь-яких порушень Москва заперечує.

Це означає, що нова угода про запуск, підписана в 2010 році, є останнім значущим договором про контроль ядерної зброї між двома найбільшими ядерними державами в світі. Угода обмежує кількість ядерних боєголовок з великим діапазоном дальності, які вони можуть розгорнути.

Ядерна зброя малої потужності, хоча і є руйнівною, має силу потужності менше 20 кілотонн. У атомної бомби, скинутої в Хіросімі в серпні 1945 року, була приблизно така ж вибухова сила.

Аргумент на користь цієї зброї полягає в тому, що більш потужна ядерна зброя настільки катастрофічна, що її ніколи не використовуватимуть, а це означає, що вона не є ефективним фактором стримування.

Однак з менш руйнівною силою нові боєголовки, швидше за все, будуть використані, що служить ефективним фактором стримування, заявили військові представники США.

У середу президент Росії Володимир Путін провів у Кремлі церемонію привітання 23 нових іноземних послів у Москві, включаючи нового посланника Вашингтона Джона Саллівана.

У своєму виступі Путін заявив, що мир і безпека планети багато в чому залежать від стабільності і передбачуваності відносин між Росією і Сполученими Штатами Америки, заснованих на рівності, взаємній повазі суверенітету, в тому числі в невтручанні у відносини.

«Ми готові до конструктивного діалогу з американською стороною, в тому числі в області контролю над зброєю і стратегічної стабільності», – прокоментував президент Російської Федерації Володимир Путін.