ООН попереджає: хунта в М’янмі хоче більшої влади в країні

“Спеціальний посланник ООН в М’янмі попередила учора, що військовий лідер країни, схоже, сповнений рішучості зміцнити свою владу”, – повідомляє Reuters.

Крістін Бернер процитувала військового начальника Мін Аун Хлайінга, який раніше в цьому місяці сказав, що він тепер прем’єр-міністр в недавно сформованому тимчасовому уряді, і офіційно скасував результати листопадових виборів, на яких перемогла Національна ліга за демократію Аунг Сан Су Чжи.

«Боюся, що незабаром ми також дізнаємося, що партія може бути розпущена. Це спроба зміцнити легітимність проти бездіяльності міжнародної спільноти», – сказала Бернер репортерам.

«Я повинна уточнити, що ООН не визнає уряду, тому залежить від держав-членів”. Вона сказала, що, якщо держави-члени ООН не зроблять ніяких дій, посол ООН в М’янмі, який на даний час виступає проти хунти, залишиться законним посланником країни у всесвітній організації в Нью-Йорку, а повалені хунтою лідери будуть лідерами країни.

«Я, як і раніше, переконана, що це переворот, який не був завершений успішно, – сказала вона. – Це був незаконний акт, і у нас все ще є законний уряд».

Число загиблих в результаті перевороту 1 лютого оцінюється приблизно в 1000 чоловік, більше 5000 чоловік були затримані і притягнуті до суду.