Уряд Швейцарії лобіює на користь відносин з ЄС

Швейцарський уряд сьогодні закликав виборців в альпійській Республіці відмовитися від пропозиції референдуму про те, що крайня Швейцарська народна партія (ШНП) повинна припинити угоди з Європейським союзом про вільне пересування людей, цитує БТА.

Якщо партія виграє референдум 17 травня, який має обов’язковий характер і отримав прізвисько “Швейцарський Брекзіт”, країна може втратити свій привілейований статус в рамках єдиного європейського ринку, який являє собою незамінний фактор для економіки Швейцарії. Подібний поворот подій може також привести до того, що Альпійська Республіка, яка в принципі не є членом ЄС, буде викинута з Шенгенської системи безвізового в’їзду і Дублінського регламенту за заявами про надання статусу біженця. Про це на прес-конференції в Берні сказала міністр юстиції Швейцарії Карін Келлер-Зутер. “Нам доведеться відновлювати наші відносини з ЄС буквально з нуля”, – сказала вона.

За словами Келлер-Зутер, розрив у двосторонніх відносинах поставить Швейцарію в набагато більш складне становище, ніж Великобританія після Brexit, враховуючи, що ЄС жодним чином не буде зобов’язаний вести переговори. «На практиці ми будемо молитися нашому найбільшому торговому партнеру”, – сказала вона. У 2018 році ЄС поглинав 52 відсотки швейцарського експорту товарів, в той час як в той же час 70 відсотків всього швейцарського імпорту припадало на Союз.

Референдум вказує на побоювань з приводу припливу іноземців, які складають чверть населення Швейцарії. У минулому році чиста міграція з країн ЄС та Європейської асоціації вільної торгівлі в Ісландію, Норвегію та Ліхтенштейн збільшилася майже на 32 000 чоловік, що вдвічі менше, ніж у 2013 році, зазначила Келлер-Зутер. За словами бізнес-спільноти, бізнес потребує кваліфікованих робітників з-за кордону.

Євроскептик SNP, який є першою політичною силою в швейцарському парламенті і містить двох з семи міністрів кабінету у федеральному кабінеті, довгий час намагався поставити міграцію під національний контроль. Для Швейцарії, як правило, нетипово для окремих партій у правлячій коаліції висувати іншу політичну ідеологію, оскільки всі основні проблеми в альпійській Республіці вирішуються шляхом референдуму.

Пропозиція SNP передбачає відстрочку річного періоду для переговорів про припинення вільного руху, але шанс взагалі мати такі переговори практично дорівнює нулю, враховуючи жорстку позицію ЄС для одного з основоположних для нього політичних принципів, як свобода пересування. Так зване гільйотинне застереження присутнє в Угоді про європейсько-швейцарські відносини. Наявність і її запуск означає, що якщо буде припинено вільне пересування, це автоматично призведе до ліквідації інших основ всієї мережі двосторонніх митних угод (всього 120 угод), включаючи угоди про взаємне визнання промислових стандартів, державних закупівель, сільського господарства, дослідницької діяльність і наземного і повітряного транспорту.

Швейцарський уряд вже давно намагається оживити відносини з ЄС. Брюссель хоче, щоб швейцарці підтримали новий двосторонній договір, згідно з яким Берн повинен регулярно приймати правила єдиного європейського ринку і створювати більш ефективну основу для врегулювання двосторонніх суперечок. Тим не менш, швейцарці місяцями намагалися досягти внутрішнього консенсусу про те, як діяти далі, що викликало роздратування в Брюсселі і суперечка про транскордонну торгівлю товарами. Тим не менш, договір зіткнувся з опором, який на цей раз охопив весь політичний спектр, від зазвичай проєвропейського центру до євроскептика крайнього правого. На думку критиків, цей договір настільки підриває суверенітет Швейцарії, що він ніколи не буде прийнятий парламентом і ніколи не пройде референдум.