Тисячі жителів Польщі виступили проти заборони на аборти

“Вчора ввечері тисячі поляків протестували проти постанови суду, що фактично забороняє аборти в країні”,- повідомляє DPA.

Спірне рішення Конституційного суду Польщі, що викликало масові вуличні протести після того, як це було спочатку оголошено 22 жовтня, набули повної сили в середу ввечері після того, як рішення було опубліковано в польській офіційній газеті.

Суд постановив, що аборти, які виконуються з причини необоротніх вроджених дефектів, від широкого спектра станів від синдрому Дауна до смертельних захворювань, є незаконними по конституції.

Такі вроджені дефекти являють собою майже всі з 1110 легальних абортів, зроблених в 2019 році в Польщі, країні з населенням 38 мільйонів чоловік.

Оголошення про рішення спонукало тисячі людей вийти на вулиці польських міст.

У Варшаві протестувальники зібралися перед будівлею Конституційного суду, перш, ніж попрямувати до резиденції правлячої консервативної Партії права і справедливості.

Маршируючі протестуючі скандували гасла на користь абортів і проти правлячої партії.

Гасла, в тому числі «Я думаю, я відчуваю, я вирішую» і «Свобода вибору без терору», були написані на плакатах, які ніс натовп.

Демонстрації пройшли в містах по всій Польщі, включаючи Катовіце, Лодзь, Вроцлав і Щецін. Акції протестів пройшли мирно.

У найближчі дні очікуються нові протести.

Публікація рішення була зустрінута різкою критикою опозиційних політиків.

Борис Будка, лідер найбільшої опозиційної партії Польщі, центристської Громадянської платформи, назвав цей крок «провокацією», спрямованою на те, щоб відвернути увагу від нездатності уряду впоратися з епідемією COVID-19 і програмою вакцинації.

Марцеліна Завиша, депутат від Лівої партії, наполягала на тому, що примус жінок до народження дитини зі смертельним пороком рівносильно легалізації тортур по відношенню до жінок.

Ці коментарі повторив уповноважений з прав людини країни Адам Боднар.

«Держава хоче ще більше обмежити права жінок і ризикувати їхнім життям», – написав Боднар в Twitter.

На даний час аборт дозволений в Польщі тільки в тому випадку, якщо вагітність загрожує життю і здоров’ю матері або є результатом забороненого дії, такої, як згвалтування або інцест. У 2019 року в країні було виконано всього кілька десятків таких процедур.