Росія закликала Таджикистан і Афганістан до мирного вирішення взаємних претензій

Росія закликала Таджикистан і Афганістан до вирішення будь-якого спору на взаємоприйнятній основі, заявивши, що вона має в своєму розпорядженні дані про те, що вони відправляють війська до їх спільного кордону. Про це повідомляє ТАСС з посиланням на МЗС Росії.

«Ми з тривогою стежимо за зростанням напруженості у відносинах між Таджикистаном і Афганістаном на тлі обопільно сильних заяв керівництва двох країн», – сказав офіційний представник міністерства Олексій Зайцев.

За власними даними афганців, десятки тисяч бійців спецназу дислоковані в провінції Тахар на північному сході Афганістану, поруч з Таджикистаном.

МЗС Таджикистану і представники руху «Талібан» поки не дали жодних коментарів.

Президент Таджикистану Емомалі Рахмон відмовився визнати призначений талібами кабінет в Кабулі і виступив з нападками на те, що він назвав порушеннями прав людини під час облоги талібами провінції Панджшер, де зібралися сили опозиції.

У свою чергу, таліби попередили Душанбе не втручатися у внутрішні справи Афганістану.

Етнічні таджики складають більше чверті населення Афганістану, а члени Талібану в основному належать до найбільшої етнічної групи – пуштунів.

Відмітимо, що Таджикистан, на території якого знаходиться російська військова база, вчора провів демонстрацію військової техніки в двох прикордонних провінціях.