Китай: Для американських політиків життя американців нічого не означає

Китай заявив, що міністр охорони здоров’я США Алекс Хазард зробив «найгірше в світі» в боротьбі з кризою коронавируса, і відхилив критику на адресу Пекіна під час його триденного візиту на Тайвань. На черговому брифінгу офіційний представник міністерства закордонних справ Китаю Чжао Ліцзян сказав, що епідемія в США «вийшла з-під контролю» і що винен в цьому Хазард.

«Він проігнорував мільйони американців, які страждають від вірусу, і відправився на Тайвань для участі в політичному шоу. Його поведінка ще раз показує, що для політиків Сполучених Штатів життя американців нічого не значать, коли справа доходить до егоїстичного отримання політичних дивідендів», – сказав Чжао.

Вчора Хазард критикував Китай за його відповідь на пандемію коронавируса, заявивши, що, якби він стався в Сполучених Штатах або на Тайвані, його можна було б легко контролювати.

Міністр охорони здоров’я США був найбільш високопоставленим посадовцем США, який відвідав Тайвань з офіційним візитом за останні чотири десятиліття. Його візит відбувся на тлі різкого загострення американо-китайських відносин по ряду питань, включаючи торгівлю, Гонконг і коронавірус, повідомляє БТА.

Уряд президента Трампа неодноразово звинувачував Китай за спробу приховати епідемію коронавируса, що вибухнула в китайському місті Ухань в кінці минулого року, і за відмову від належної співпраці в обміні інформацією про кризу. Пекін заперечує звинувачення.

Вчора Дональд Трамп заявив, що через пандемію його відносини з китайським колегою Сі Цзіньпіном погіршилися і що вони довгий час не розмовляли.

Що стосується візиту Хазарда на Тайвань, то він був засуджений Китаєм. Пекін розглядає острів, як свою провінцію, що відкололася, і обіцяє повернути його під свій контроль навіть із застосуванням сили, якщо буде така необхідність. На сьогоднішньому брифінгу Чжао повторив, що Китай засуджує будь-які формальні відносини між Сполученими Штатами і самоврядним Тайванем.

У Сполучених Штатах найбільша кількість в світі смертей і людей, що заразилися коронавірусом. Внутрішні критики звинувачували Трампа в тому, що він недостатньо серйозно ставився до «китайського вірусу».

У Китаї зареєстровано 84 737 підтверджених випадків коронавируса і 4634 випадки смерті від нього. Експерти в галузі охорони здоров’я похвалили Тайвань за його швидку і своєчасну реакцію на епідемію. Тільки 480 підтверджених випадків коронавируса і 7 смертей.