Робота і вакансії в Канаді

Одним з найпопулярніших імміграційних напрямків у світ є Канада. Сотні тисяч мігрантів з усієї планети прагнуть потрапити в цю благополучну країну з надією на постійне проживання, а в подальшому й канадське громадянство. Найчастіше іноземці переїжджають у Канаду з метою працевлаштування.

Зручне географічне розташування (поруч з США), значна територія, велика кількість природних ресурсів, вихід до трьох океанів і багато інших чинників сприяли розвитку канадської економіки та досягненню високого рівня життя місцевого населення.

Робота в Канаді

Робота в Канаді для українців у 2017 році – це цілком реальна мета. Канадські імміграційні програми вважаються досить доступними, проте далеко не кожен іноземець може розраховувати на робоче місце.

У більшості випадків передбачені спеціальні переліки дефіцитних професій, які не можуть бути заповнені канадцями. До них і відкривається доступ зарубіжним фахівцям. Далі поговоримо докладніше про способи працевлаштування на ринку праці Канади, дізнаємося про те, як знайти роботу без посередників, визначимо зарплати й доступні вакансії в Канаді в 2017 році.

ЗМІСТ

  1. Як виїхати на роботу в Канаду
  2. Робота в Канаді без посередників. Пошук вакансії
  3. Вакансії й зарплата в Канаді в 2017 році

Як виїхати на роботу в Канаду

Пошук роботи в Канаді пов’язаний, в першу чергу з величезною конкуренцією, причому не тільки з місцевими жителями, а й претендентами з різних країн. До речі, якщо подивитися на етнічний склад населення Канади, то трохи більше 30% жителів – це канадці, близько 20% – англійці, 15,5% – французи, 14,4% – шотландці, 13,8% – ірландці, 9,8% – німці й навіть китайці – 4,5%. Всього населення Канади в 2017 році становить 35,4 млн осіб. При цьому рівень безробіття в країні – близько 7%.

Як і в більшості розвинених та благополучних держав, уряд Канади зацікавлений у працевлаштуванні власних громадян. Саме тому робота в Канаді для іноземців, в тому числі й українців, передбачає ретельний аналіз місцевого ринку праці та розуміння вимог до зарубіжних працівників. Головне завдання іноземного здобувача полягає в пошуку роботодавця, який виявить бажання взяти його на роботу. Адже для цього новому співробітнику потрібно оформити дозвіл на роботу в Канаді та пройти інші паперові процедури.

Працевлаштування в Канаді. Поради та особливості

Наші поради:
  • Звертайте увагу на великі й розвинені канадські міста (наприклад, Торонто, Ванкувер та Монреаль). Безробіття тут має набагато нижчий рівень, а шансів знайти вакансію більше.
  • Підтягніть знання англійської мови до високого рівня. У певних регіонах, таких як провінція Квебек, потрібно знання французької мови. Робота в Канаді без знання мови – практично нереальне завдання.
  • Шукайте виключно варіанти законного працевлаштування. Нелегальна робота в Канаді, навіть якщо знання мови не має вирішального значення – це величезний ризик, до того ж депортація з подальшою забороною на в’їзд в країну гарантовані.
  • Тверезо оцініть свої кваліфікацію, досвід і навички. В основному в Канаді потрібні фахівці з серйозним багажем знань і умінь.
  • Рівень освіти має велике значення. Найкраще мати дипломом одного з канадських вузів, американських чи британських Вузів.

Ідеальним й одночасно найбільш реальним варіантом працевлаштування в Канаді є спеціальні програми для іноземних працівників. Більш докладно про вимоги до зарубіжних фахівців для участі в програмах можна дізнатися в статті про те, як емігрувати в Канаду. Зокрема, у ній описані наступні імміграційні програми:

Federal Skilled Worker

Canadian Experience Class

Federal Skilled Trades

Крім очевидних умов для пошуку вакансії в Канаді, пов’язаних з освітою, кваліфікацією, досвідом та іншими конкурентними перевагами, для отримання дозволу на роботу (як правило, тимчасового), іноземцю потрібно:

  • продемонструвати готовність покинути канадську територію після закінчення терміну дії дозволу на роботу;
  • мати доказ наявності коштів, достатніх для проживання в Канаді хоча б на перший час;
  • взяти довідку про відсутність судимості у своїй країні;
  • не становити загрози для безпеки Канади;
  • пройти медичне обстеження, тобто не мати серйозних захворювань (і в принципі мати хороше здоров’я);
  • в разі необхідності виконати інші умови й надати додаткові документи на вимогу канадської влади.
Для представників деяких фахівців дозвіл на роботу в Канаді не потрібен, наприклад:
  • Професійні спортсмени й тренери
  • Організатори міжнародних заходів у Канаді
  • Журналісти й репортери
  • Художники
  • Дипломатичні працівники
  • Військовослужбовці інших держав
  • Бізнесмени
  • Релігійні діячі.

Вичерпну інформацію щодо вимог та умов імміграції в Канаду, включаючи працевлаштування для іноземців, можна знайти на офіційному порталі уряду – cic.gc.ca.

Робота в Канаді без посередників. Пошук вакансії

У сучасному світі існує досить багато способів пошуку робочого місця за кордоном. Як правило, найкращий результат дає використання широкого спектра доступної інформації й старанність здобувача. Дуже багато залежить від регіону, ситуації на ринку праці, професії іноземця, мовних навичок, досвіду тощо.

При пошуку вакансії в Канаді для українців у 2017 році в першу чергу варто перевірити відповідність кваліфікації місцевим вимогам. Здійснити це можна за допомогою сайту cicic.ca. Крім того, багато професій в Канаді регулюються, тобто вимагають отримання спеціальної ліцензії.

Ефективним варіантом працевлаштування вважають особисті зв’язки й знайомства. До речі, українська діаспора в Канаді просто величезна. Спілкування з іммігрантами або людьми з досвідом роботи в канадських компаніях – це чудовий спосіб знайти робоче місце та розібратися з особливостями трудової міграції в Канаду.

Активно використовуйте соціальні мережі, особливо професійні – linkedin.com, відвідуйте тематичні форуми і ставте питання, що вас цікавлять. Складіть грамотне резюме та супровідний лист. Іноді варто написати роботодавцю безпосередньо, але тільки в разі впевненості в своїх конкурентних перевагах. Ось деякі великі канадські компанії – Canadian Natural Resources, The Woodbridge Company, Imperial Oil, Sun Life Financial.

Для пошуку роботи в Канаді без посередників потрібні терпіння й уміння знаходити інформацію в інтернеті. Зазначимо ресурси, які для цього підходять найкраще. Переглядайте сайти відомих канадських газет, наприклад, The Gazette, Vancouver Sun і National Post. У крайньому випадку можна звернутися до канадського кадрового агентства, для пошуку підійде ресурс yellowpages.ca.

Вакансії й зарплата в Канаді в 2017 році

Зарплата фото

Ринок праці Канади дуже різноманітний, а робоча сила – висококваліфікована. Основна частина населення зайнята в сфері послуг (70%), далі йдуть промисловість (29%) і сільське господарство (1,6%). Іноземці можуть претендувати на вільні робочі місця в сферах будівництва, транспорту, туризму, охорони здоров’я, сільського господарства, торгівлі, в банківському секторі тощо. В цілому середня заробітна плата в Канаді в 2017 році становить близько 3800 доларів у місяць. Офіційна мінімальна оплата праці залежно від регіону коливається межах від 10,75 до 13 канадських доларів за годину.

Вакансії в Канаді для українців у 2017 році, в першу чергу, доступні серед дефіцитних професій, це: медичні працівники, інженери-нафтовики, фінансові та банківські аналітики, досвідчені технічні фахівці.

Великою популярністю серед укрвїнців користується робота в Канаді водієм-далекобійником, зварювальником, покрівельником, бетонщиком, каменярем, а також тимчасова зайнятість на фермах. Часто потрібні соціальні працівники та некваліфікованих співробітники.

Жінки можуть знайти таку роботу в Канаді: прибиральниця, домробітниця, доглядальниця, офіціантка, покоївка, швачка, продавщиця. Чоловіки, крім будівельних робіт, можуть влаштуватися кухарями, барменами, охоронцями. Незалежно від статі потрібні іноземні працівники для збору овочів і фруктів. У цих сферах можна заробити 1,5-2 тисячі доларів у місяць.
Канада – це красива, багата і комфортна для життя країна. Імміграційні програми розраховані, в основному, на досвідчених і кваліфікованих робітників, проте шанси на працевлаштування в Канаді мають представники різних професій. Головне – запастися терпінням і не опускати рук.