Еміграція в Канаду – як переїхати на ПМП з України

Багатьох цікавить, як скоріше емігрувати в високорозвинену Канаду з країн СНД: насамперед з України. Королівство приваблює відмінним рівнем життя і соціальним добробутом його жителів. Тут до мінімуму зведена злочинність, практично немає безробітних. Крім цього, уряд позитивно налаштований в плані прийняття емігрантів.

еміграція в Канаду

Зміст

    1. Еміграція в Канаду: плюси та мінуси
    2. Як переїхати в Канаду на ПМП?
    3. Працевлаштування
    4. Як виїхати жити в Канаду біженцям?
    5. Бізнес-імміграція
    6. Сімейна еміграція
    7. Імміграційне законодавство
    8. Квоти на імміграцію
    9. Програми для професіоналів
    10. Як емігрувати в Канаду з України по провінційному проекту?

Еміграція в Канаду: плюси та мінуси

По-перше, це високорозвинена, соціально забезпечена країна з відмінним рівнем освіти та життя. До іноземців тут ставляться лояльно, законодавча система гнучка до соціальних, політичних змін.

Перевагами проживання є стрімкий розвиток регіонів в економічному плані, стабільна економіка, високі заробітні плати. На юридичному рівні в федерації підтримують початківців бізнесменів і молодих фахівців. В етнічному плані представлені 19 груп, найбільшими з яких є: англійці, французи, росіяни, українці, білоруси. Таке багатство етносів обумовлено лояльною системою для придбання громадянського статусу іноземців. Вже через 3 роки після постійного проживання можна отримати громадянство.

Серед мінусів перебування тут погодні умови, які не всім підходять, високі податки та ціни на продукцію, брак кваліфікованих лікарів. До того ж, відсутня власна культура, більшість канадців ототожнює себе з нацією тільки територіально, а так домінує все американське. Безліч фахівців працює не за своєю спеціальністю, а на низькооплачуваній посаді, яка не відповідає їх знанням і вмінню.

Як переїхати в Канаду на ПМП

З року в рік Північноамериканська держава входить в рейтинг кращих місць для еміграції з України. Є чотири категорії населення, які можуть придбати постійну резиденцію в федерації:

      • Потрібні фахівці.
      • Біженці.
      • Підприємці.
      • Родичі.

Працевлаштування

Перша група – це люди з високим рівнем кваліфікації, готові трудитися на благо королівства. Вони повинні мати спеціальні навички, яких немає у національних трудових ресурсів. Таким професіоналам будуть надані робочі місця і житло. Щоб знайти хорошу роботу в Канаді, треба відмінно володіти хоча б однією з державних мов. Співробітники, що працюють за контрактом, крім канадської робочої візи зможуть отримати вид на проживання (ВНП), якщо добре проявлять себе за цей час. Канадці цінують професіоналів, тому їм при отриманні ПМП буде найпростіше.

Популярними вакансіями є такі:
      • робітники з обслуговування та розвитку бізнесу;
      • менеджери ресторанів та інших закладів;
      • біологи, лікарі, фармацевти, технологи;
      • архітектори;
      • соціальні працівники, психологи;
      • кухарі, шеф-кухарі.

Мають попит теслі, електрики, сантехніки, зварювальники, будівельники, буровики.

Претендента на вакансію оцінюють за спеціальною таблицею, в якій враховується диплом про освіту, знання державних мов, стаж роботи, вік, наявність запрошення, здатність до адаптації. Максимальний бал – 100.

Еміграція – дороге задоволення, переїхати без грошей, необхідних для реєстрації та підтвердження фінансової стабільності, не вийде. За програмою Skilled Workers доведеться заплатити 150 доларів за дітей, молодше 22 років, і 550 доларів за інших членів сім’ї.

Як виїхати жити в Канаду біженцям

Діють програми, згідно з якими їм надається постійна резиденція. Заявнику знадобиться надати докази того, що йому або його сім’ї загрожує небезпека на батьківщині. Найпростіше буде тим, хто проживає в районі військових дій. На статус біженця можуть претендувати й ті, кого обмежують в правах і свободах.

Бізнес-імміграція

Третя група – підприємці, які починають тут свою справу, або інвестора, готові вкладати гроші в національну економіку. Лояльне ставлення до цієї категорії обумовлено тим, що грошові кошти підприємців будуть спрямовані на економічне зростання королівства, створювати вакантні місця для місцевих жителів. Розвинений і великий, й середній бізнес. Директори компаній можуть з легкістю отримати вид на проживання.

До інвесторів висуваються такі вимоги:
      • особистий досвід у підприємництві;
      • бажання вкласти в національну економіку не менше 400 тисяч СAD;
      • початковий капітал – 800 тисяч СAD.

 

Підприємцям для започаткування власної справи необхідно:
      • досвід у веденні бізнесу або володіння акціями іншого підприємства (не менше, ніж 33 відсотки) протягом двох років за останні 5;
      • вести активну участь в своєму канадському бізнесі.

 

Директор фірми зобов’язується:
      • протягом 3 років створити власне підприємство і як мінімум 1 рік пропрацювати в ньому;
      • вкласти в бізнес стартовий капітал в розмірі 300 СAD;
      • створити 1 або більше робочих місць для канадців, не враховуючи себе і своїх родичів.

Сімейна еміграція

Ще один ефективний спосіб еміграції – возз’єднання з сім’єю (з чоловіком, з дитиною або іншим близьким родичем). Це право надається повнолітнім громадянам держави. Іноземець, який прибуває в федерації з такого приводу, може претендувати на ВНП, хорошу роботу, а незабаром стати громадянином королівства. Головна вимога – фінансова підтримка родичів-канадців протягом певного періоду:

      • чоловіка (дружини) – на протязі 3-х років після оформлення ПМП;
      • дитини до 22 років – протягом 10 років з моменту отримання постійної резиденції або після досягнення ним 25-річного віку (в залежності від того, що настане раніше);
      • дитини 22 років і старше – по закінченню 3 років в статусі постійного резидента;
      • іншого родича – протягом 10 років після придбання ним ПМП.

Термін розгляду заявки найменший – близько 6 місяців.

Імміграційне законодавство

Попри лояльний характер канадського законодавства, за місцевими програмами відбувається серйозний відбір претендентів на громадянство країни. У кожній територіальній одиниці встановлені свої умови та вимоги.

Такі проекти діють 1 рік, потім їх продовжують або змінюють на нові. Умови отримання ПМП і громадянства коригуються відповідно до попередніх успіхів. Але основне, що залишається актуальним завжди – володіння хоча б однією державною мовою і відмінне здоров’я.

Знання мови перевіряють спеціальним тестуванням. Щоб дізнатися стан здоров’я, потрібно звернутися до лікаря та отримати медичну довідку з державного міграційного медичного центру.

Квоти на імміграцію

Довгий час ліміт на кількість іммігрантів був стабільним, у 2015 році в законодавство були внесені зміни, згідно з якими квота зросла з 250 тисяч до 280 тисяч осіб. Таким чином, приплив емігрантів буде збільшуватися.

У відсотках це виглядає так:
      • бізнес-імміграція – 64,9 відсотка;
      • возз’єднання з сім’єю – 24, 4 відсотки;
      • надання політичного притулку – 10, 7 відсотків.

Це актуально і в 2018 році та говорить про те, що для канадців важливо залучати в свою країну висококваліфіковані кадри. Основна увага зосереджена на іноземцях, які емігрують сюди заради ведення бізнесу і пошуку легального працевлаштування.

Програми для професіоналів

Професіонали можуть потрапити на офіційну вакансію по програмі FSW, суть якої полягає в залученні висококваліфікованих кадрів з-за кордону, які не мають трудового досвіду в федерації.

Знадобиться:
      • запрошення на роботу або канадський сертифікат про кваліфікацію;
      • підтвердження володіння державними мовами за допомогою спеціальної системи тестування;
      • диплом європейського зразка;
      • досвід не менше 1 року.

Якщо є робочий стаж в королівстві, значить, можна виїхати на роботу також за програмою СEC.

Необхідно наступне:
      • володіти англійською або французькою на середньому рівні;
      • мати безперервний канадський стаж протягом 1 року в якості “залученого іноземного фахівця високої категорії”.

PNP – проект, за яким залучаються співробітники робочих спеціальностей через брак кадрів в певній територіальній одиниці.

Для цього потрібно:
      • мати родичів або трудові зв’язку в даному регіоні;
      • пройти тут навчання;
      • знайти поручителів, які проживають в провінції;
      • мотивувати своє бажання перебувати та працювати саме тут.

Проживши кілька років в якійсь провінції, можна претендувати на отримання громадянства.

Як емігрувати в Канаду з України по провінційним проектам?

Кожна з провінцій держави незалежна в питаннях розробки проектів з працевлаштування та отримання громадянства. Така політика спрямована на активізацію національних кадрів всередині кожного регіону, тому переїзд не вітається. Уряд прагне до утвердження адміністративного поділу країни, тому в територіальних межах однієї області часто зустрічаються цілі національні діаспори.

      • У Манітобі кілька років тому були самі лояльні умови: громадянство міг отримати той, хто мав тут роботу за контрактом. Це викликало значний інтерес у жителів третіх країн, Міністерство міграції не встигало відповідати на питання і приймати заяви. Тому в 2015 році в законодавчі норми була внесена правка, по якій робоче місце повинно бути закріплено за іммігрантом до переїзду.
      • Після того, як на території Альберти, були знайдені нафтові джерела, актуальною стала еміграція в цю провінцію. Була складена програма, яка направляла трудові ресурси в правильне русло, тобто на зростання економічного потенціалу, допомагала людям адаптуватися до нових умов життя і зайнятості. У проекті було оголошено, що регіон потребує висококваліфікованих працівників вузької спеціалізації, а саме нафтовидобувної та нафтопереробної сфери. Це стимулювало закордонні трудові кадри, особливо з СНД.
      • Квебек – провінція, яка заснувала конкуренцію на ринку праці між місцевим населенням і прибулим з-за кордону. Така політика стосується не тільки висококваліфікованих кадрів. Щоб отримати гарну посаду, потрібно володіти державною мовою і знати законодавчу систему. Для розвитку в кар’єрному плані дуже важливі відгуки роботодавців.
      • У Саскачевані розроблений проект, за яким в регіон будуть залучатися тільки трудові ресурси, необхідні для економічного зростання регіону. Місцевим муніципалітетом були подані дані, які показують, які спеціальності на цей момент є потрібними.

На сьогодні цільові програми по працевлаштуванню дуже перспективні, але більшість з них знаходиться в стані розробки. Слід віддати належне тому, що все більше і більше іммігрантів отримує можливість працювати в канадській державі. Деяким професіями можна навчитися вже на місці.

На питання, яке цікавить багатьох переселенців – як емігрувати в канадську державу з України, кожен провінційний уряд дає свою відповідь. Загальним для всієї федерації є те, що політика надає можливість переїзду тим іноземцям, які хочуть працювати тут, заповнюючи дефіцит місцевих кадрів. Вони отримають все, що потрібно: житло, зарплату, переваги в одержанні громадянського статусу. Сподіваємося, що ця стаття буде корисною і цікавою для емігрантів, стане в нагоді тим, хто збирається тут працювати.